ΗΠΑ: Έρευνα του Ταφτς έδειξε πως αν αλλάξουν οι τιμές σε 7 τρόφιμα θα ζούμε περισσότερο

Αποτέλεσμα εικόνας για πανεπιστημιο ταφτς ηπαΗ αλλαγή στην τιμή επτά συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς.

«Διαπιστώσαμε ότι μικρές μεταβολές των τιμών σε υγιεινά και ανθυγιεινά τρόφιμα θα βοηθούσαν στη μείωση των συνολικών θανάτων λόγω καρδιάς και διαβήτη και επίσης θα μείωναν τις ανισότητες μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων στις ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα προέκυπταν από τη μείωση των τιμών των φρούτων και των λαχανικών και την αύξηση των τιμών των ζαχαρούχων ποτών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χοσέ Πενιάλβο

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα συγκριτικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της επιδότησης για υγιεινά τρόφιμα και της αύξησης των φόρων για τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Η έρευνα έδειξε ότι η αλλαγή των τιμών κατά 10% στα συγκεκριμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, του κόκκινου κρέατος, των ζαχαρούχων ποτών, των σπόρων και των δημητριακών, θα είχε ως αποτέλεσμα 23.000 λιγότερους θανάτους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια αλλαγή της τάξεως του 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 63.000 λιγότερους θανάτους το χρόνο.

Η μελέτη επιβεβαιώνει με ακρίβεια τη διαισθητική αντίληψη ότι εάν τα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο προσιτά και τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι λιγότερο προσβάσιμα, τότε οι άνθρωποι θα καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πιο υγιεινών τροφίμων και θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

SHARE