«Ζεστό» χρήμα ρίχνουν στην αγορά οι τράπεζες – Συμφωνία με Χατζηδάκη για 1,5 δισ. ευρώ

xatz zanias
Να ρίξουν λεφτά στην αγορά κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με εκπροσώπους του κλάδου.

Αποτέλεσμα ήταν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία παροχής ρευστού με άμεσο τρόπο μέχρι το τέλος της χρονιάς ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ 1,5 δισ. ευρώ θα είναι η τελική επιδίωξη σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρχει μηνιαία παρακολούθηση των στόχων απορροφήσεων ούτως ώστε αν διαπιστώνονται καθυστερήσεις να γίνονται έγκαιρα διορθωτικές παρεμβάσεις και να αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια, όπου υπάρχουν.

Η πρώτη μηνιαία έκθεση θα συνταχθεί στο τέλος Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι με τη χρηματοδοτική συμβολή των τραπεζών το ποσό που φθάνει στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή κυρίως τις επιχειρήσεις είναι περίπου διπλάσιο, προσεγγίζει δηλαδή τα 3 δισ. ευρώ. Πηγές των τραπεζών προσδιόριζαν ως ρεαλιστικό στόχο να απορροφηθεί ως το τέλος του χρόνου 1 δισ., δηλαδή το τελικό ποσό των χρηματοδοτήσεων με τη μόχλευση να διαμορφωθεί περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε κρίσιμους τους επόμενους μήνες για την επιτάχυνση των προγραμμάτων και σημείωσε τη δέσμευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για επίσπευση της απορρόφησης των χρημάτων που είναι διαθέσιμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ Γ. Ζαννιάς τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να επιταχυνθούν οι απορροφήσεις όχι μόνο για να βελτιωθεί η ρευστότητα αλλά και επειδή τα κεφάλαια αυτά διατίθενται στις επιχειρήσεις σε λογικό επιτόκιο, περίπου το μισό από το τρέχον επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων δεδομένου ότι το τμήμα του δανείου που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ είναι άτοκο.

Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ενώ ανέφερε ότι ήδη υπάρχει σημαντική ζήτηση για τα προγράμματα που ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα. Ένα από τα προγράμματα στα οποία θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών θα είναι το Εξοικονομώ κατ Οίκον. Οι τράπεζες όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης συμφωνούν στην ανάγκη απλούστευσης του προγράμματος και οι σχετικές προτάσεις θα προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ.

SHARE