Ζακ Αταλί: Η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη αν δεν αλλάξει η Ευρώπη

ataliΟ κορυφαίος οικονομολόγος, πρώην σύμβουλος των Μιτεράν, Σαρκοζί και νυν του Ολάντ αλλά και πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, μίλησε για το μέλλον της Ελλάδας και την οικονομική της πορεία και τονίζει ότι θα παραμείνει ευάλωτη αν δεν υπάρξει ένας δημοσιονομικός φεντεραλισμός.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος», ο Ζακ Αταλί μιλά για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για τα «ελληνικά» σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη αν δεν υπάρξει ένας δημοσιονομικός φεντεραλισμός.

Στην ερώτηση αν είναι σωστή η μέχρι τώρα πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα δηλώνει: «Η κρίση στην Ελλάδα κατέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρώπη. Μία ελληνική χρεοκοπία θα έθετε υπό αμφισβήτηση την αρχή πάνω στην οποία βασίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αν η ευρωζώνη δεν κινηθεί στην κατεύθυνση ενός πραγματικού δημοσιονομικού φεντεραλισμού και δεν έχει συνοδεύσει τα μέτρα λιτότητας με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τότε η Ελλάδα και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν ευάλωτες».

Ο Ζακ Αταλί εκφράζει επίσης την άποψη ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι ανησυχητική, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επισημαίνει, θα μπορούσε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

SHARE