Ευρωπαικές αγορές: Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, έριξε τη σκιά της στα χρηματιστήρια

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικες αγορες

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, μετά και την δήλωση του επικεφαλής του  κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατικών (FDP) που απέκλεισε επανεκκίνηση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας , οδήγησε σε πτώση το γερμανικό Χρηματιστήριο.

Ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,16% στις 13.015 μονάδες

 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,27% στις 383 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στις 7.419 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 5.352 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 10.013 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 122.315 μονάδες.

Παρά το βελτιωμένο outlook για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι αγορές της Ευρώπης – κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία – παραμένουν πολύ μακριά από τα υψηλά τους.

Μολονότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι κατέγραψαν νέα ρεκόρ το τελευταίο επτάμηνο, δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν από το sell off στα μέσα Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τις αγορές σε Ασία και ΗΠΑ.

Σε ανοδική τροχιά κινούνταν και οι αναδυόμενες αγορές, με τη βοήθεια της εξασθένησης του δολαρίου και των εισροών σε ασιατικά στοιχεία ενεργητικού, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις επιπτώσεων από την Τουρκία, όπου η λίρα βυθίσθηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ.

Με τις τιμές του πετρελαίου να προσεγγίζουν υψηλά επίπεδα 2,5 ετών και τις τεχνολογικές μετοχές να καταγράφουν διεθνώς μεγαλύτερα κέρδη, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI έφθασε σε νέο υψηλό επίπεδο σε μόλις 9 ημέρες, ενώ ο δείκτης της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 6 ετών, σύμφωνα με το Reuters.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύεται 1,6% στα 57,73 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.295 δολ. η ουγγιά.

SHARE