Ερντογάν: Προανήγγειλε συνέχιση της εκκαθάρισης του “ιού”από το κράτος

erdogan

“Ιό” χαρακτήρισε τους παραλίγο πραξικοπηματίες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και προανήγγειλε τη συνέχιση της εκκαθάρισης του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από όλους τους κρατικούς θεσμούς, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν για άλλη μια φορά εμμέσως στον ορκισμένο αντίπαλό του, κληρικό Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του -που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια της απόπειρας πραξικοπήματος-, ο κ. Ερντογάν μίλησε για μια τρομοκρατική ομάδα, που καθοδηγείται, όπως υποστήριξε από τον Γκιουλέν, η οποία κατατροπώθηκε από τη λαϊκή βούληση.

Πρόσθεσε ότι μέλη της ομάδας του Γκιουλέν, που, όπως ανέφερε έχουν καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλες τις βαθμίδες του στρατού.

Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς».

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα απευθυνθούν γραπτώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις για να απαιτήσουν την επιστροφή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Τέλος, επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του κόμματος, να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες «για μια εβδομάδα ακόμα».

Συνελήφθη ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν

Ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Γιαζιτζί, συνελήφθη την Κυριακή, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν επίσης στη σύλληψη του διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Ο Στρατηγός Μπεκίρ Ερτσάν Βαν συνελήφθη», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας

«Ο μεγαλύτερος ρόλος στην απώθηση της προδοτικής πρωτοβουλίας ανήκει στο έθνος μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Η πρωτοβουλία των προδοτών τρομοκρατών, μελών παράνομης συμμορίας, εξουδετερώθηκε προτού οι προδότες υλοποιήσουν το σκοπό τους, χάρη στην άμεση αντίδραση των ηρωικών στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν τα στελέχη της ασφάλειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Μόλις εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο λαός μας που πληροφορήθηκε την κατάσταση βγήκε στους δρόμους για να προστατεύσει τα πραγματικά στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και να εμποδίσει το πλήγμα εναντίον του δημοκρατικού νομικού μας συστήματος, δίνοντας έτσι το πιο ωραίο μάθημα στους προδότες. Ο μεγαλύτερος ρόλος στην απώθηση της προδοτικής πρωτοβουλίας, ανήκει στο έθνος μας. Οι πραξικοπηματίες που είναι στελέχη παράνομης οργάνωσης, έχουν εξουδετερωθεί και θα τιμωρηθούν με την ποινή που τους αρμόζει εντός του νομικού συστήματος».
SHARE