Επιστρέφουν στην Κύπρο οι Ρώσοι καταθέτες

billboard-welcome-to-cyprus-sunrise-35926399

Οι Ρώσοι καταθέτες επιστρέφουν στην Κύπρο σχεδόν ένα χρόνο μετά το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.

Όπως δηλώνει στους New York Times, o Βασίλης Ζερτάλης, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Prospectacy Limited, πλέον οι καταθέτες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά, επιστρέφουν πίσω στην Κύπρο.

Όπως δηλώνει ο Κώστας Ερωτοκρίτου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Επιχειρηματιών, οι καταθέτες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την Κύπρο, καθώς το νομικό και φορολογικό πλαίσιο, παραμένει πολύ πιο σταθερό, σε σχέση με αυτό της Ρωσίας, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί ο κίνδυνος ενός νέου haircut.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ένα χρόνο μετά τη δραματική διάσωση της Κύπρου, η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ο τραπεζικός τομέα έχει συρρικνωθεί κατά 50%. Η ανεργία ανήλθε στο 17,5%, από 14% πέρυσι, ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 40%. Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε ραγδαία καθώς οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν. Το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύθηκε περίπου στο 300%, σε μια οικονομία αξίας 17 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η Κύπρος παραμένει φορολογικό καταφύγιο, ακόμη και μετά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 12,5%, από 10%. Πρόκειται για το χαμηλότερο δείκτη στην Ευρωζώνη, την ώρα που στη Γερμανία είναι 29,5% και στη Γαλλία 33,3%.

SHARE