Επιπλέον χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την τσέπη των ασφαλισμένων

Επιπλέον χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την τσέπη των ίδιων των ασφαλισμένων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, «πέφτει τσεκούρι» στη φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων, και κατ’ επέκταση στην περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και στις μισθολογικές απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών. Παράλληλα, επεκτείνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, ενώ σε λιγότερο από μήνα ο υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ αποκτά ένα ακόμη Ταμείο: το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Τα μέτρα έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση γιατρών και φαρμακοποιών οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει για το χώρο της Υγείας, τα ακόλουθα:

·  Από την 1.1.2014 οι ασθενείς θα «χρηματοδοτούν» επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας για λογαριασμό του ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επίσης, θα πληρώνουν 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ.

·  Εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων η συνταγογράφησή τους με τη δραστική ουσία. Οι συνταγές στις οποίες θα αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε γιατρός.

· Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο προϋπολο9γισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή, δεν θα υπερβαίνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό θα καταβάλλεται, σαν επιστροφή, από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Θα υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και θα καταβάλλεται μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του.

· Οι φαρμακοποιοί θα καταβάλλουν rebate (επιστροφή) 5% επί της αιτούμενης δαπάνης για τα ακριβά φάρμακα (της λίστας του νόμου 3816/2010). Για τις άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ισχύει το rebate με τη διαφορά ότι στο εξής δεν μπαίνει ως προϋπόθεση η εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.  Μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί κατέβαλαν rebate μόνο όταν πληρώνονταν στην ώρα τους από τον ΕΟΠΥΥ. Στο εξής θα καταβάλουν rebate ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012.

·  Την 1η Δεκεμβρίου του 2012 το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.

·  Διπλασιάζεται από 1.1.2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη (25 ευρώ από 12 ευρώ που είναι σήμερα).

·  Μειώνονται δραματικά οι βασικοί μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών. Ο βασικός μισθός του Συντονιστή Διευθυντή θα ανέρχεται στα 1.665 ευρώ, του Διευθυντή στα 1.580 ευρώ, του Επιμελητή Α στα 1.513 ευρώ, του Επιμελητή Β στα 1.321 ευρώ και του Ειδικευόμενου στα 1.007 ευρώ.

«Με τα επιδόματα και τις εφημερίες, ο ονομαστικός μισθός του Συντονιστή Διευθυντή Νοσοκομείου του ΕΣΥ δεν θα υπερβαίνει τα 2.760 ευρώ, δηλαδή ¨καθαρά¨ δεν θα μένουν ούτε 2.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Γιώργος Φαρμακίδης, Συντονιστής Διευθυντής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», και ερωτά:«Πιστεύουν ότι μπορούν να δουλέψουν έτσι τα Νοσοκομεία;».

Πηγή: tovima.gr

SHARE