Επίθεση Βέμπερ σε Τσίπρα – Προειδοποίηση Τουσκ για πολιτικό χάος στην Ευρώπη

weber_tusk

Κατά τη διάρκεια συζήτησης σήμερα το πρωί για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υπόσχεται χρήματα που δεν υπάρχουν». Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε εκ νέου για κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν και για επερχόμενο πολιτικό χάος στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συζήτησης το πρωί της Τετάρτης για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής, ο επικεφαλής του ΕΛΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υπόσχεται χρήματα που δεν υπάρχουν» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ απέρριψε σε υψηλούς τόνους την έντονη κριτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν κατανοεί τις αντιρρήσεις της «κομμουνιστικής» κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς συνυπογράφει τη συμφωνία ένας «κομμουνιστής», όπως χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό. Αυτή η αναφορά σχολιάστηκε με ειρωνικό μειδίαμα από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ.

Στην προσφυγική κρίση εστίασαν και οι περισσότεροι ομιλητές στη διάρκεια της συζήτησης, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να προειδοποιεί εκ νέου για κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν και για επερχόμενο πολιτικό χάος στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Τουσκ προειδοποίησε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι «η βαλκανική οδός δεν είναι η μοναδική και άλλες χώρες, όχι μόνο η Ελλάδα και η Βουλγαρία, περιμένουν από εμάς αλληλεγγύη». Γενικότερα, πολλοί ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή ενεργοποίηση «εναλλακτικών» διαδρομών μετά το κλείσιμο των συνόρων στη βαλκανική από την Τουρκία προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ευθύνη των ελληνικών και τουρκικών αρχών, αλλά η επιτυχία της αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Απευθυνόμενος στους επικριτές της συμφωνίας, ο Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είτε θα δεχθείτε ότι στο Αιγαίο τον νόμο τον κάνουν οι διακινητές και οι εγκληματίες, είτε θα δεχθείτε ότι έχει νόημα η προσπάθεια που κάνουμε με τη συνεργασία της Τουρκίας».

SHARE