Εντολή Τσίπρα για συμφωνία εντός κόκκινων γραμμών – “Κλειδί” η Σύνοδος Κορυφής

kivernitiko_simvoulioΣτην εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της φάση οδηγήθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο κατα τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης, συνέχεια της προχθεσινής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κυβερνητικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της επανάληψης του Brussels Group αύριο (Πέμπτη) για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία-σταθμό την Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα, εκτιμά πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαΐου, και με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο, βάσει αυτών μπορεί μετά τη Ρίγα να ζητηθεί έκτακτο Eurogroup.

Στη συνεδρίαση έγινε ευρεία συζήτηση για όλα όσα αφορούν τα φορολογικά, με κύριο άξονα την αύξηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πίεσης, με τρόπο που «θα μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που επλήγησαν από την κρίση στα υψηλά». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του ΟΛΠ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

SHARE