Ελληνική φέτα: Η Κομισιόν δεσμεύεται να αναθεωρηθεί η συμφωνία εντός πενταετίας

FETA«Η ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις ανησυχίες και την αιτιολογία της Ελλάδας και δεσμεύεται, μέσα στα πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου, να πάμε από το “φέτα” στο “φέτα Νότιας Αφρικής” ή “φέτα στυλ”, η οποία μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα καταλήξει στην απόλυτη προστασία της φέτας, όπως έχει συμβεί με όλα τα ΠΟΠ». δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο ραδιοσταθμό “Αθήνα 9.84”.

Συμπλήρωσε πως «δεν την έχουμε “πατήσει”. Συνολικά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γλιτώσουμε κάτι. Οι συμφωνίες με τις τρίτες χώρες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυστυχώς, συνάπτονται ερήμην των κρατών-μελών, διότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ερχόμαστε, λοιπόν, στη συγκεκριμένη συνθήκη, που είναι μια εμπορική αναπτυξιακή συμφωνία μεταξύ χωρών της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ. Μέσα σε αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει η απόλυτη προστασία για ορισμένα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα, και κυρίως για τη φέτα, παρότι στην ίδια συμφωνία υπόλοιπα προϊόντα άλλων χωρών, αντίστοιχα γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ προϊόντα προστατεύονται».

Εξήγησε ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη μας την κατάσταση που διαμορφώνεται στις εσωτερικές αγορές των συγκεκριμένων χωρών. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ, υπάρχουν 48 επωνυμίες “φέτα”, εκ των οποίων οι 47 έχουν ως πρώτη ύλη αγελαδινό γάλα και μόλις μία έχει αιγοπρόβειο. Έχει κυριαρχήσει αυτή η κατάσταση πριν από τη συμφωνία. Έρχεται τώρα η συμφωνία και αντί να προστατέψει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, δίνει τη δυνατότητα στην συγκεκριμένη χώρα, μέσα σε πέντε χρόνια, να αλλάξει τις ονομασίες που χρησιμοποιεί σήμερα σε “φέτα Νότιας Αφρικής”, εφόσον έχει ως πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα και “φέτα τύπου” ή “φέτα στυλ”, εφόσον προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, διότι δεν κατοχυρώνεται ουσιαστικά η φέτα ως ΠΟΠ γεωγραφική ένδειξη, όπως είναι υποχρέωση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ…».

SHARE