Εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή ΕΜΠ Βασίλη Παπάζογλου

v.papazoglou2

Έντονη ήταν η συγκίνηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σήμερα Παρασκευή 22 Απριλίου στη μνήμη του καθηγητή ΕΜΠ Βασίλη Παπάζογλου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης μίας τιμητικής έκδοσης βιβλίου για τον καθηγητή ΕΜΠ, πολλοί αξιόλογοι και διακεκριμένοι καθηγητές πήραν το λόγο παρουσιάζοντας το σπουδαίο έργο που άφησε καθώς και για τις ιδέες που είχε αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας.
Όλοι οι ομιλητές εξιστόρησαν τη δική τους εμπειρία όσο διάστημα συνεργάστηκαν με τον κύριο Παπάζογλου. Ο κ. Σ. Σιμόπουλος, τ. Πρύτανης ΕΜΠ και ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ αναφέρθηκε στη συνολική προσφορά του κ. Παπάζογλου ενώ ο κ. Δ. Κάραλης αναφέρθηκε στα χρόνια εκπόνησης της Διδακτορικής του διατριβής υπό την επίβλεψη του κ. Β. Παπάζογλου. Η κυρία Β. Κιντή, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υποστήριξε πως ο κ. Βασίλης Παπάζογλου ήταν το πρόσωπο της μεταρρύθμισης των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο κ. Σ. Μαυράκος, καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), όντας φανερά συγκινημένος, σημείωσε πως ο κ. Παπάζογλου θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων των ακαδημαϊκών αλλά το σημαντικότερο είναι, όπως υποστήριξε, πως θα τον θυμούνται οι φοιτητές για το έργο που έχει προσφέρει.

Τέλος, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πρόεδρος του “ΔΙΚΤΥΟΥ” για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ότι ο κ. Παπάζογλου ήταν ένας άνθρωπος με πολύ βαθιά γνώση του αντικειμένου του και με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονίζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Ο Βασίλης Παπάζογλου υπήρξε ως καθηγητής παράδειγμα για τους φοιτητές και τους συναδέλφους του. Ως κρατικός λειτουργός οραματιστής, δημιουργός και πρότυπο αφοσίωσης στο δημόσιο συμφέρον. Η συνεισφορά του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας είναι μοναδική!”

diamantopoulou

Ο Καθηγητής Β. Παπάζογλου έλαβε το Δίπλωμα του Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1975. Στη συνέχεια, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), έλαβε τα παρακάτω διπλώματα: δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα [(α) SM in Naval Architecture and Marine Engineering και (β) SM in Mechanical Engineering] (1978) και Διδακτορικό Δίπλωμα [PhD in Ocean Engineering] (1981).

Υπήρξε Βοηθός Έρευνας και Διδασκαλίας (1975-1981), Μεταδιδακτορικός Ερευνητής (1981-1982) και Μηχανικός Έρευνας (1982-1983) στο Τμήμα “Ocean Engineering” του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Διατέλεσε Τεχνικός Σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς των Η.Π.Α. (1978-1983) και σε διάφορες εταιρείες και κρατικούς φορείς της Ελλάδας (1985-2014). Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στο τμήμα “Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών” εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1985-1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1989-1994) και Καθηγητής (1994-2014). Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ναυπηγικής Τεχνολογίας (1989-2006) της εν λόγω Σχολής.

papazoglou_gyn

Η σύζυγος του κ. Βασίλη Παπάζογλου, Νάντα (Αλεξάνδρα)

 

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (2005-2009), μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) (2006-2010), μέλος της Επιτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μέλλον της Έρευνας στην Ελλάδα (2007-2008) και Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Νοεμ. 2009-Ιουλ. 2012).

Ο Β. Παπάζογλου υπήρξε ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας, που είχε πολλά ακόμα να προσφέρει στο Ε.Μ.Π., στη Σχολή Ν.Μ.Μ. και στο Ε.Ν.Τ. “Έφυγε” δυστυχώς πολύ νωρίς από κοντά μας, στις 24 Απριλίου 2014

SHARE