ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η κυβέρνηση φλερτάρει με το πιστωτικό γεγονός

ÇÑÁÊËÅÉÏ ÄÇÌÁÑ×ÅÉÏ ÂÅÍÉÆÅËÏÓ Å ÅÐÉÓÊÅØÇ ÏÌÉËÉÁKαμπανάκι για την κυβέρνηση χτύπησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης.Έκανε λόγο για «επικίνδυνο, ελπίζω όχι θανατηφόρο φλερτ με το πιστωτικό γεγονός». 

«Ήδη έχουμε πάει σε μία μερική τουλάχιστον εσωτερική παύση πληρωμών. Υπάρχει πρόβλημα με τα αποθεματικά και γίνεται ένα παιχνίδι, το οποίο είναι αστείο σε σχέση με την ανακύκλωση των εντόκων γραμματίων, όταν τα αποθεματικά των Νομικών Προσώπων, τα οποία ήδη τα έχεις αξιοποιήσει για να κάνεις repos, προκειμένου να διευκολύνεις ταμειακά το δημόσιο, τα παίρνεις και τα δίνεις για να ανανεώσεις έντοκα γραμμάτια. Το άθροισμα είναι το ίδιο. Τα λεφτά είναι τα ίδια».

Ποιο είναι το σχέδιο, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι το σχέδιο μιας ηρωικής ρήξης; Δεν το βλέπω, αν ήταν αυτό το σχέδιο, θα είχε γίνει. Είναι το σχέδιο ο έντιμος συμβιβασμός που λέει ο κ. Τσίπρας; Έντιμος συμβιβασμός τι σημαίνει; Μεταξύ ποιων και προς τι. Εδώ το θέμα είναι η πορεία της οικονομίας μας, εδώ το θέμα είναι η ευημερία των Ελλήνων, εδώ το θέμα είναι η ανάκτηση του χαμένου εδάφους, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ίδια μας η χειραφέτηση σε σχέση με τους δανειστές, η επάνοδος στις αγορές. » Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει να μείνουμε σε κατάσταση εξάρτησης για πολύ χρόνο, για αδιευκρίνιστο χρόνο; Βλέπω δυστυχώς από την έλλειψη στρατηγικής να έχει γίνει στρατηγική η ίδια η διπλή γλώσσα, η ίδια η παλινωδία, το ίδιο το σύρσιμο.

Τελικώς ως στρατηγική βλέπω να υπάρχει μόνο η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», είπε προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα είναι βλαπτική για την Ευρωζώνη, αλλά καταστροφική για την Ελλάδα.

«Η επανάληψη των Καννών»

«Ειλικρινά θλίβομαι» πρόσθεσε, «όταν ακούω ότι όλα αυτά μπορεί να καταλήξουν στην επανάληψη των Καννών, ότι όλα αυτά μπορεί να καταλήξουν σε ένα δημοψήφισμα επί της συμφωνίας. Αυτό το έχουμε ξανακούσει. Γιατί είναι προφανές ότι δεν έχει σημασία πώς ορίζεις νομικά μια διαδικασία, σημασία έχει πώς την εισπράττει η κοινωνία, πώς την εισπράττει η αγορά, πώς την εισπράττει η διεθνής κοινότητα και θα την εισπράξει ως ένα δημοψήφισμα για το αν είσαι μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Και αυτό θα ήταν τραγικό. Αυτά δεν είναι παιχνίδια». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προειδοποίησε «με πολύ ήπιο και φιλικό τρόπο ότι αυτό είναι ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά. «Και με την άδεια κάθε Έλληνα πολίτη απευθύνομαι και στην κοινωνία, γιατί υπάρχει η ατομική ευθύνη κάθε πολίτη, που τώρα ξέρει τι συμβαίνει. Ακόμη κι αν ψήφισε ή χειροκρότησε μετεκλογικά παραπλανημένος, ή ενθουσιασμένος, ή αν κάποιοι έχουν ενεργήσει με τη σκέψη ότι κάτι θα κερδίσουν χωρίς κίνδυνο για τη χώρα και τις θυσίες.  Αυτό δεν υπάρχει τώρα. Η προειδοποίηση είναι απόλυτη» είπε. Επιπλέον επανέλαβε την παράκληση να ενημερωθούν τα κόμματα, να ενημερωθεί η Βουλή,  να συγκροτηθεί η Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης. Να κινητοποιηθούν οι εθνικές δυνάμεις, να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό για τον τόπο.

«Λεβέντικες κινήσεις»

«Διατυμπάνιζαν λεβέντικες μονομερείς κινήσεις σε σχέση με το χρέος ή διεθνή διάσκεψη και τελικά έχουμε φτάσει στην πλήρη αποσιώπηση του ζητήματος του χρέους». «Και όλο το θέμα είναι η τρόικα, η οποία μετονομάστηκε σε ‘θεσμούς’, νομίζω ότι αυτό προκαλεί θυμηδίες και τελικά σε Brussels  Group. Είχαμε πει στην ανακοίνωσή μας ότι θα υπάρξει και το Athens Group, υπήρξε, το οποίο τώρα κρύβεται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και αυτό είναι η πολιτική της εθνικά υπερήφανης, σκληρής διαπραγμάτευσης».

Χαρακτήρισε οδυνηρό το γεγονός ότι οι εταίροι πήραν τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ και τα έθεσαν υπό τον απόλυτο έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών, του EFSF. Αυτά αν δοθούν κάποτε με ένα τρίτο μνημόνιο πίσω, θα δοθούν με τους όρους της τώρα ισχύουσας οδηγίας σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι». Προχωρώντας σε αποτίμηση της κυβέρνησης πενήντα ημέρες μετά τις εκλογές ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι: έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας, πολιτικά ετερόκλητη, στη βάση ενός έξαλλου αντιμνημονιακού εθνικισμού των κενών λόγων. Μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συντηρηθεί η προεκλογική δημαγωγία και η υποσχεσιολογία. Χωρίς όμως να μπορεί να νομοθετηθεί τίποτα από το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

«Τυφλός αντιγερμανισμός»

«Βλέπουμε να αναδύονται παλαιοί, αντιδυτικοί, αφελείς μύθοι για το ρόλο που μπορεί να παίξουν φιλικές χώρες, πολύ σημαντικές, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, που όμως δεν διεκδικούν κάποιον παρόμοιο ρόλο σε σχέση με την Ελλάδα, ή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπουμε να διαμορφώνονται νέοι, ανεξέλεγκτοι και αδιαφανείς συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Συσχετισμοί που δεν είχαν τεθεί υπόψη του εκλογικού σώματος. Βλέπουμε να εξελίσσονται έντονα προσωπικά παιχνίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσης της κυρίας Προέδρου της Βουλής, με πλήρη διαστροφή του θεσμικού της ρόλου ως εγγυητή ηπιότητας και συναίνεσης. » Βλέπουμε κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας να εκτοξεύουν πολύ συχνά απειλές κατά μέσων ενημέρωσης. Βλέπουμε λεονταρισμούς σε σχέση με Εξεταστικές Επιτροπές και αναζήτηση ευθυνών. Αλλά βλέπουμε να κρύβεται επιμελώς και να προστατεύεται η περίοδος της κυβέρνησης Καραμανλή, η περίοδος 2004 – 2009 και είπαμε: περιμένουμε με ανυπομονησία, γιατί πρέπει αυτή η Επιτροπή να είναι μόνιμη και διαρκής. Να μπορεί να ελέγξει αυτό που γίνεται τώρα, την παραμονή στο μνημόνιο και την επικείμενη ένταξή μας σε ένα επώδυνο μνημόνιο 3 από τον Ιούνιο και μετά. »

Βλέπουμε ένα τυφλό αντιγερμανισμό που εμπλέκει ακόμη και ζητήματα τεράστιου ηθικού και ιστορικού κύρους, όπως είναι οι γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, που είναι ζητήματα αυτοτελή, ζητήματα ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλέκονται σε μια τρέχουσα οικονομική διαπραγμάτευση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο».

«Εμάς δεν μας ακούει ο ελληνικός λαός γιατί είμαστε ένα κόμμα με μικρά ποσοστά, που έχει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης και έχει ιστορικές ευθύνες για τη μεταπολίτευση, αλλά αυτά που λέμε δεν είναι ένας κομματικός λόγος, είναι η αλήθεια και η αλήθεια είναι βίωμα και είναι πολύ κακό για τον τόπο να έρθουν κι άλλα βιώματα, τα οποία θα κινηθούν εναντίον της ελληνικής κοινωνίας» παρατήρησε.

Ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα συνέλθει η γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και πρόσθεσε: «έχουμε μια ενδιαφέρουσα δουλειά μπροστά μας. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα στα θέματα αυτά, ούτε θα τραβήξουμε την προσοχή της κοινής γνώμης η οποία είναι προσανατολισμένη στις μεγάλες αγωνίες της. Πρώτα είναι τα προβλήματα και οι αγωνίες των πολιτών, οι ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και μετά το ζήτημα της συμβολής μας στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης».

Πηγή: news.in.gr

SHARE