ΕΣΚΕΕ: Ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση του παράνομου εμπορίου

ΕΣΚΕΕ

Την περαιτέρω αύξηση του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού και τη συνέχιση των απωλειών στα δημόσια έσοδα θα επιφέρει ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού, όπως αναφέρει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης.

Παρότι ο κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, έχει πληγεί σημαντικά από την φορολογική πολιτική των τελευταίων χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχόμενη συνέχιση της φορολογικής στρατηγικής των συνεχών αυξήσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια:

– Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού σήμερα έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνώντας το 20% από 3% που ήταν το 2009, μετά από 7 συνολικά αυξήσεις στους φόρους των καπνικών.

– Η μέση φορολογική επιβάρυνση στα προϊόντα καπνού ξεπερνά πλέον το 85% της λιανικής τιμής, και η νόμιμη αγορά έχει μειωθεί κατά 50%.

– Περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει.

Η αγορά των καπνικών προϊόντων σήμερα χρειάζεται φορολογική σταθερότητα και δικαιοσύνη, ώστε να προστατευθούν τα δημόσια έσοδα και ο κλάδος.

Mέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ) είναι οι ανώνυμες εταιρείες British American Tobacco Hellas S.A., Japan Tobacco International Hellas Α.Ε.Β.Ε. και Imperial Tobacco Hellas S.A., οι πωλήσεις των οποίων αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αγοράς καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Περίπτερα: Επιστολή διαμαρτυρίας για ενδεχόμενο αύξησης φόρου στα καπνικά προϊόντα

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη αύξηση στο φόρο των καπνικών προϊόντων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων με επιστολή προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Θεόδωρος Μάλλιος και ο Γεν. Γραμματέας Λεωνίδας Σπάλας.

«Τα καπνικά προϊόντα αποτελούν τον “εύκολο στόχο” αλλά όπως γνωρίζετε καλά, κάθε αύξηση οδήγησε σε μείωση εσόδων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων» επισημαίνει η ομοσπονδία στην επιστολή της.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το κλάδο, μετά από τις επτά απανωτές αυξήσεις στους φόρους των καπνικών προϊόντων από το 2010: Τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί δραματικά, σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων. Επίσης, 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο έχουν μείνει στον δρόμο.

Την ίδια ώρα, η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% στη μέση λιανική τιμή, το λαθρεμπόριο των τσιγάρων ξεπέρασε το 20% της αγοράς από 3% το 2009, η νόμιμη αγορά τσιγάρων συρρικνώθηκε κατά 50% ενώ τα κρατικά έσοδα, παρά την υπερφορολόγηση, κυμαίνονται στα επίπεδα του 2009.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαθμού αναποτελεσματικότητας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα ήταν η τελευταία αύξηση τον Ιανουάριο του 2014, που αποφασίστηκε ως ισοδύναμο μέτρο για να αρθεί η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

Η συγκεκριμένη αύξηση, που στόχο είχε την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 50 εκατ. ευρώ, είχε ως τελικό αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο: Μείωση των εσόδων από τα καπνικά κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013.

«Αυτό που ζητάμε όμως είναι να σταματήσει κάθε συζήτηση για αύξηση του φόρου και να αφεθεί η αγορά να ξαναβρεί έναν κανονικό ρυθμό λειτουργίας, όπως έχει διαφανεί τους τελευταίους μήνες που για πρώτη φορά αφέθηκε απείραχτη. Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς με μοναδικούς κερδισμένους τα μεγάλα σουπερμάρκετ, χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι αυξάνονται» τονίζεται στην επιστολή.

SHARE