ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Γιατί και πότε θέλει να αλλάξει το σύνταγμα της Τουρκίας

Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τα στελέχη του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, να αποδυθούν σε μια προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια ακόμη πιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2015, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος.

Στόχος του δεν είναι άλλο από το να δημιουργηθεί μια προεδρία με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

«Είχα πει από πριν ότι οι προεδρικές εκλογές θα ήταν το όπλο του αφέτη για τις βουλευτικές εκλογές του 2015», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών του AKP, εκφωνώντας ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να αποκτήσουμε τουλάχιστον μια πλειοψηφία που θα μας επιτρέψει να θεσπίσουμε το νέο Σύνταγμα. Δεν πιστεύω ότι θα συμβιβαστείτε ως προς αυτό», σημείωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν πρόβαλε έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία τα 12 τελευταία χρόνια, ενόσω ο ίδιος είναι πρωθυπουργός, ενώ απέρριψε όλες τις επικρίσεις περί αυταρχικότητας.

«Κάναμε ιστορικές μεταρρυθμίσεις ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμιά παρενόχληση, να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, την ταυτότητά τους, τις αξίες τους, τον πολιτισμό τους και την θρησκευτική τους πίστη», είπε ο 60χρονος ισλαμιστής πολιτικός.

SHARE