ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Οι δράστες ήταν Έλληνες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να περάσουν οι μήνες πριν βγουν στην αγορά για να «σπρώξουν» τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν από το μουσείο.

Ο εγκέφαλος είναι ένας 41χρονος άνεργος με καταγωγή από την Αχαΐα, ο οποίος διέμενε στην Αθήνα. Μαζί του συνελήφθησαν ένας 45χρονος και ένας 36χρονος, που μέχρι στιγμής κρατούν το στόμα τους κλειστό και δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την υπόθεση. Πριν από έναν μήνα στην Ασφάλεια Πάτρας, έφτασε μια πληροφορία που έλεγε ότι κάποιος Πατρινός που μένει στην Αθήνα ψάχνει να πουλήσει ένα αρχαίο αντικείμενο αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μετά από πολλά ραντεβού, οι άνδρες της αστυνομίας προσποιούμενοι τους αγοραστές ήρθαν σε συμφωνία με τον 41χρονο άνεργο να αγοράσουν δαχτυλίδι έναντι 300.000 ευρώ. Το ραντεβού κλείστηκε για το βράδυ της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας και τη στιγμή που ο εγκέφαλος πήγε να παραδώσει το αρχαίο αντικείμενο, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο και τον συνέλαβαν. Σκληρό καρύδι αποδείχτηκε ο δράστης της ληστείας, ο οποίος δεν παραδόθηκε και έβγαλε πιστόλι και προσπάθησε να πυροβολήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως με γρήγορες κινήσεις του πέρασαν χειροπέδες.

 Παράλληλα συνέλαβαν και δύο ακόμα άτομα, οι οποίοι είχαν κλέψει 77 εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας. Το λάθος λοιπόν των ληστών να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα αρχαία περίμεναν οι αστυνομικοί για να εξιχνιάσουν μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων.
Το μήνυμα του Δένδια
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αστυνομία, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και προσέθεσε πως «θέλω να στείλω ένα συνολικό μήνυμα πως παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία δεν κάναμε εκπτώσεις με ό,τι έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», προσέθεσε.
 Την ίδια στιγμή η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Μενδώνη δήλωσε πως την επόμενη βδομάδα όλα τα εκθέματα θα μπουν στις προθήκες του μουσείου.

 

Η κινηματογραφική ληστεία

Σοκ είχε προκαλέσει στις 17 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα η είδηση πως δύο κουκουλοφόροι εισέβαλλαν στο μουσείο και υπό την απειλή όπλου, έδεσαν και φίμωσαν την φύλακα, αναγκάζοντάς την να τους δείξει πού βρίσκονται τα «χρυσά στεφάνια» του μουσείου. Αφού ολοκλήρωσαν τη «δουλειά» τους, κλέβοντας 77 αρχαία αντικείμενα, διέφυγαν. Μάλιστα προκάλεσαν απίστευτη ζημιά καταστρέφοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους… Από τότε η αστυνομία διεξήγαγε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό τους, περιμένοντας ωστόσο το μοιραίο λάθος της συμμορίας…

Τα αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Άθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος – 14ος π. Χ. αιώνας). Ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.
Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν είναι τέσσερα ειδώλια ηνιόχων, οκτώ ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.
Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται έντεκα τροχοί, πέντε τρίποδες, τέσσερα ειδώλια ηνιόχου και άρματος, δώδεκα ειδώλια ίππων, επτά ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.
ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR
SHARE