ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

LOUKETO KATASTHMATAΤην επόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα σύσκεψη, όπου αναμένεται να κατατεθεί αναλυτική πρόταση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, για το πως και με ποιούς όρους θα παίρνουν επίδομα ανεργίας ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.   Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει το θέμα να ρυθμιστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema,  η τελική πρόταση θα προβλέπει τα εξής:
– Θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ (πιθανότατα τα τρία έτη).
– Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς το ταμείο.
– Το χορηγούμενο ποσό θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης. Με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα κυμαίνεται από 180 έως 360 ευρώ.
– Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος θα εξαρτάται επίσης από τα έτη ασφάλισης και θα φτάνει μέχρι και τους 12 μήνες.
– Θα υπάρχει όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος.
– Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αναζητείται φόρμουλα για να καλυφθούν σε επόμενη φάση και οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι, οι οποίοι ωστόσο ασφαλίζονται με βάση την επαγγελματική ιδιότητα.
– Ο δικαιούχος θα πρέπει να μην εργάζεται και να μην λαμβάνει σύνταξη. Επιπλέον θα πρέπει να μένει μόνιμα στην Ελλάδα.
– Η διακοπή του επαγγέλματος θα πρέπει να έχει γίνει δύο ή τρεις μήνες (μένει να καθοριστεί) πριν τη λήψη του βοηθήματος.
Σημειώνεται πως από το 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν 10 ευρώ μηνιαία εισφορά. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν σε ένα «κουμπαρά», ωστόσο ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες.

 

SHARE