ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ: ΟΙ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ ΤΗΣ …ΣΩΤΗΡΙΑΣ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΣΦΑΓΗ

  Η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup χρειάζεται …  γαλοπούλες για να προχωρήσει σωστά. Αίμα φρέσκο , προ Χριστουγέννων, θέλουν να δουν οι δανειστές!

Κατ’ αρχή, για να υποχρεώσει το ελληνικό κράτος τους έχοντες τα ομόλογα να τα δώσουν στις νέες κουρεμένες τιμές, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη «συναίνεση» του 75% των κατόχων. Δηλαδή, κάτοχοι ομολόγων συνολικού ύψους 47 δισεκατομμυρίων, πρέπει να πουν «ναι» (Ενεργοποίηση CACs – ρήτρες συλλογικής δράσης).

Οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία έχουν 23 δις ευρώ ομόλογα, το 36% περίπου . Θα πουν το ναι; Κανένας δε μπορεί να τους υποχρεώσει, δεδομένου ότι τα νούμερα για να φτάσουμε στο υποχρεωτικό, μέχρι το 75%, δε βγαίνουν. Θεωρητικά, οι τράπεζες μπορούν να πουν όχι επικαλούμενες αύξηση κατά 10 δις των κεφαλαιουχικών τους αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση. Μπορούν να το πουν; Ιδού η απορία.

Τα φυσικά πρόσωπα, κανένα λόγο δεν έχουν να συμφωνήσουν. Χαμένοι για χαμένοι, ούτως ή άλλως, ελπίζουν πως τουλάχιστον όσα τους έμειναν από το πρώτο PSI, θα τα πληρωθούν στο 100, όταν λήξουν.

Ποιοι λοιπόν μένουν να πάρουν μέρος στην επαναγορά και να πουν και ευχαριστώ; Μόνο τα hedge funds που αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά στις  14-24 μονάδες βάσης και που τώρα, σε ελάχιστο χρόνο από το καλοκαίρι που έκαναν τις τοποθετήσεις τους, θα αυγατίσουν τα κεφάλαιά τους, πουλώντας στο 33-35 που θα οριστεί.

Πόσα είναι τα λεφτά αυτά που μπορούν να συγκεντρωθούν από τα hedge funds; Είναι 5, είναι 6, είναι  7 δισεκατομμύρια; Σίγουρα δεν είναι παραπάνω.

Συμπέρασμα: Για να σωθεί η Ελλάδα και για να ανοίξει το πουγκί του το ΔΝΤ μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να προηγηθεί η μεγάλη των ομολογιούχων σφαγή! Και επειδή όπως είδαμε παραπάνω,  τόσες, όσες χρειάζονται … γαλοπούλες δεν υπάρχουν, περιμένουμε να δούμε ποιοι θα παίξουν αυτό το ρόλο.

 

 

SHARE