Τι λένε GS και Moody’s για Ελλάδα- Κατά 30% υψηλότερο το ΑΕΠ σε 10 έτη!

Wall Street

Βλέπει περαιτέρω άνοδο στα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Μάλιστα, θεωρεί σχεδόν απίθανη την πτώχευση της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ το ΑΕΠ θα ανέλθει κατά 30%! Πιο συγκρατημένη η Moodys.

Ο οίκος GS αποδίδει την εκτίμηση αυτή στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup που έχουν μειώσει το μεσοπρόθεσμο ρίσκο χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Ειδικότερα, θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της  που συνδέει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, μάλιστα,  εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πλέον είναι να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και εφόσον αυτό συμβεί, τότε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι κατά 30% υψηλότερο με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, χωρίς να αποκλείεται το ποσοστό αυτό να ανέλθει ακόμα και στο 40%.

Όπως αναφέρει ο οίκος αναφέρει οι αγορές πλέον έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους, αφού από την πρώτη φορά που συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανόδου στα ελληνικά στοιχεία, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανατιμηθεί κατά 42% και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 1.600 μονάδες βάσεις.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση του χρέους και των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση, βελτιώνουν την εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι είναι σχεδόν απίθανο να κηρύξει χρεοκοπία μέσα στην επόμενη δεκαετία καθώς, πολλά ομόλογα στα οποία μπορεί να κάνει στάση πληρωμών. Στο τρέχον σχέδιο αναχρηματοδότησης στην Ελλάδα, μέχρι το 2016, ο επίσημος τομέας θα κατέχει περίπου το 80% του ελληνικού χρέους, με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με την Goldman υπάρχουν μόνο τρεις σειρές ομολόγων που λήγουν στην Ελλάδα:

1. Έντοκα γραμμάτια αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, τα οποία έτσι κι αλλιώς, συνήθως και με συνέπεια, μετακυλούνται από τις ελληνικές τράπεζες σε διάρκειες μικρότερες των 12 μηνών.

2. Λήξεις ομολόγων που διακρατούνται από την «τρόικα» ( τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και μέρος των αρχικών δανείων του ΔΝΤ) και χρηματοδοτούνται από την «τρόικα», αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ συνολικά.

3. Μικρές ποσότητες εγγυήσεων και ομολόγων διεθνούς δικαίου, συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι αρκετά μικρές για να μην πληρωθούν ή να μην μετακυληθούν από τους εγχώριους επενδυτές.

MOODYS

Την ίδια ώρα, η Moody’s είναι περισσότερο συγκρατημένη και ανεβάζει στο 6,9% το ποσοστό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2012 και στο 24% το ποσοστό της ανεργίας. Ενώ παράλληλα δεν αποκλείει μια νέα μείωση των μισθών στην Ελλάδα.  Αναλυτικότερα η Moody’s προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το 201 για πέμπτη συνεχή χρονιά, δεν προχωρά όμως σε αλλαγή της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας το αποκαλούμενο «country ceiling» της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ… ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

Ποιος ήθελε πριν λίγες εβδομάδες να έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα;  Ξένοι που ρισκάρουν, αρκετοί. Έλληνες, ελάχιστοι! Οι περισσότεροι, έψαχναν … τη νέα ισοτιμία της δραχμής…

Προ ολίγων ημερών, απαλλάχτηκαν από την παρουσία ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους και οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της «αναγκαστικής» συμμετοχής τους στην επαναγορά του χρέους της χώρας. Πούλησαν λοιπόν τα 10 ετή στις 40 μονάδες βάσης και από την ημέρα που πούλησαν μέχρι τώρα, έχουν ήδη διαφυγόντα κέρδη (συνολικά από τα ομόλογα όλων των λήξεων), πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς τα 10 ετή έπιασαν τις 51 μονάδες.

Εκτός όμως από αυτή τη χασούρα, οι ελληνικές τράπεζες δε μπορούν να εκμεταλλευτούν την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικό χρέος ως collaterals, αφού απλά, δεν έχουν ομόλογα να δώσουν

SHARE