ΕΛΑΣ: Καίρια χτυπήματα σε περιοχές που “ανθεί” η παρανομία

Σημαντικά χτυπήματα κατά της εγκληματικότητας έχει καταφέρει η Ελληνική Αστυνομία τον τελευταίο μήνα στη Δυτική Αττική και τους τελευταίους 1,5-3 μήνες στην Ζάκυνθο, (κυρίως στον Λαγανά), στον Κάβο Κέρκυρας και στη Χερσόνησο Ηρακλείου, περιοχές που “ανθεί” η παρανομία, σύμφωνα με στοιχεία για το έργο της ΕΛΑΣ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, μαζί με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τους αρμόδιους επιτελικούς αξιωματικούς, στο παραπάνω διάστημα συνελήφθησαν συνολικά και στις τέσσερις “αμαρτωλές” περιοχές, 1.196 άτομα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως τα ευρήματα και οι υποθέσεις που απασχόλησαν τις αρχές.

Κορυφαία θέση σε αυτές κατέχει υπόθεση λαθραίων τσιγάρων, μιας από τις μεγαλύτερες στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά και ο εντοπισμός δύο εργοστασίων στον Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία θα κάνει και σχετικές ανακοινώσεις αύριο.

Στα δύο κτίρια- εργοστάσια ήταν εγκατεστημένες ολοκληρωμένες “γραμμές” παραγωγής, παρασκευής, τυποποίησης και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.000.000 πακέτα, που αντιστοιχούν σε 180.000.000 τσιγάρα, καθώς και υλικό για την παραγωγή περισσότερων από 25.000.000 πακέτων τσιγάρων.

Σημαντική επιτυχία θεωρείται και η πρόσφατη εξάρθρωση του δικτύου διακίνησης λαθραίων ποτών που διοχέτευε “μπόμπες” στη Ζάκυνθο, στην Κρήτη και στην Αττική, με τον εντοπισμό δύο παράνομων παρασκευαστηρίων στη Δυτική Αττική.

Από τους 1.196 συλληφθέντες, οι 651 ήταν στη Δυτική Αττική, 257 στον Λαγανά Ζακύνθου, 189 στη Χερσόνησο Ηρακλείου και 99 στον Κάβο Κέρκυρας, για διάφορα αδικήματα και κυρίως για ναρκωτικά, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις και λαθρεμπόριο, ενώ δεν υπολογίζονται οι παραβάσεις του ΚΟΚ, που βεβαιώθηκαν.

Αξιοσημείωτες είναι οι κατασχέσεις ναρκωτικών στο Λαγανά Ζακύνθου και στον Κάβο Κέρκυρας, αλλά κυρίως του αερίου γέλιου, που είναι η νέα μόδα στις παραπάνω τουριστικές περιοχές.

Στον Λαγανά κατασχέθηκαν 7.092 αμπούλες αερίου γέλιου, με 2.771 μπαλόνια και 32 συσκευές για την χρήση του, ενώ στην Κέρκυρα κατασχέθηκαν 3.077 αμπούλες.

Ειδικά στη Δυτική Αττική, από τις 15 Ιουνίου που τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας, ελέγχθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις 9.420 άτομα, προσήχθησαν 3.135, βεβαιώθηκαν 1.846 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 57.000 λαθραία τσιγάρα και ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και χασίς, όπλα, ρόπαλα και χρηματικά ποσά.

Όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου, υλοποιήθηκαν άμεσα οι δεσμεύσεις της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, που περιελάμβαναν τη δημιουργία Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων στην περιοχή, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων και συνεχείς επιχειρήσεις, ο απολογισμός των οποίων γίνεται κάθε 24ωρο.

Ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Αντώνης Μπάκας, ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία των αστρονομικών επιχειρήσεων και στις τέσσερις περιοχές, διευκρίνισε ότι η ενίσχυση στη Δυτική Αττική επιτεύχθηκε με την επιστροφή αστυνομικών που έλειπαν με αποσπάσεις, το πάγωμα άλλων αποσπάσεων και την απαγόρευση να χρησιμοποιούνται αστυνομικοί από την περιοχή σε μέτρα αλλού και μεταγωγές.

Ο αρχηγός επίσης επεσήμανε ότι τον Σεπτέμβριο θα προστεθούν και 500 νέοι αστυφύλακες που θα βγουν από τις σχολές, για την αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής και του κέντρου της Αθήνας.

Τόνισε ακόμα ότι έχει αλλάξει όψη η περιοχή, ενώ ταυτόχρονα γίνονται επιχειρήσεις σε περιοχές που πάει να γίνει “μετακίνηση” της εγκληματικότητας, ενώ μειώθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών, που μετέβαιναν στο Μενίδι και σε άλλες περιοχές για να αγοράσουν ναρκωτικά από τους Ρομά.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπογράμμισε ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους αστυνομικούς που δουλεύουν καθημερινά γι’ αυτό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον διευθυντή της Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, ταξίαρχο Γιώργο Ψωμά και τον αναπληρωτή του Εμμανουήλ Δασκαλάκη, που κατευθύνουν τις επιχειρήσεις και μετέφερε τη διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Τόσκα, ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και σταδιακά θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές.

“Η Ελληνική Αστυνομία έχει κατοχυρώσει να είναι η χώρα μας και η Περιφέρεια της Αττικής ασφαλείς χώροι τουριστικού προορισμού και οικονομικών δραστηριοτήτων”, είπε ο κ. Αναγνωστάκης και συνέχισε:

“Γίνεται μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης στο πεδίο της ασφάλειας. Είναι λάθος όσοι προσπαθούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά σε αυτό το πεδίο. Δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην εθνική προσπάθεια να βγούμε από τα δύσκολα…”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE