ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ “27” ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής επόπτης για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με  αξιωματούχους της ΕΕ, μεταδίδει το Reuters.

 

Το νέο σύστημα εποπτείας θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει με το τέλος του επόμενου έτους, αν και οι υπουργοί Οικονομικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν ότι αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της νέας διαδικασίας.

«Είναι ιστορική συμφωνία», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Οικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά από σχεδόν 14 ώρες συζητήσεων.

– Ο επικεφαλής της Κομισιόν Jose Manuel Barroso χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την καθιέρωση ενός ενιαίου μηχανισμού για την τραπεζική εποπτεία.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ένα έγκαιρο βήμα προς την ενοποίηση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την ευρωζώνη και τα άλλα κράτη-μέλη», αναφέρει ο Barroso σε ανακοίνωσή του.

Πρώτο θέμα και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συμφωνία για ενιαία τραπεζική εποπτεία από την ΕΕ, ύστερα από τη μαραθώνια σύσκεψη των 27.

«Τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης συμφωνείται από τους υπουργούς οικονομικών» ο τίτλος του βρετανικού BBC. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει η ΕΚΤ ως επικεφαλής των τραπεζών της ευρωζώνης. Αναφέρεται πως το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα , τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία περισσότερα των 30 δις ευρώ θα τίθενται υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ. «Κομμάτι κομμάτι, τούβλο τούβλο, η τραπεζική ένωση θα κτιστεί με πρώτο βασικό βήμα το σήμερα», δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Η Γερμανία θέτει έντονα το ζήτημα του μεγέθους κάποιων τραπεζών ως «πολύ μικρές για να τρεαβήξουν την προσοχή της ΕΚΤ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

-«Οι υπουργοί της ΕΕ βάζουν μελάνι στη συμφωνία για καλύτερη επίβλεψη τραπεζών · ανοίγει δρόμο για άμεση διάσωση», λέει η Washington Post.

-«Συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ», γράφει η γαλλική Le Monde.

-«Συμφωνία στο “αρασέ” για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση», η επικεφαλίδα της Figaro.

-«Η ΕΕ φτάνει σε συμφωνία για τη δημιουργία ενιαίας τραπεζικής εποπτείας», γράφει η ισπανική El Pais.

SHARE