Δεν τελείωσε η Κύπρος ως κέντρο offshore εταιρειών

1D1FC2458BEB62737F773FF4C23F9E8DΤην άποψη ότι η Κύπρος δεν θα «σβήσει» από τον παγκόσμιο χάρτη ως κέντρο offshore εταιρειών διατυπώνει ο Rudolf Elmer, συγγραφέας και πρώην μάνατζερ τραπεζών που έχει εργαστεί στις νήσους Cayman.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Elmer σε συνέντευξη του στη γερμανική ραδιοφωνία WDR 5, χαρακτηρίζει τα μεγάλα offshore κέντρα του πλανήτη ως «οάσεις όπου συσκοτίζονται διάφορες οικονομικές δραστηριότητες» ενώ παραδέχεται πως και ο ίδιος εργάστηκε σε αυτόν το «σκοτεινό» τομέα.

Για το αν η Κύπρος θα πάψει να είναι κέντρο offshore εταιριών, είπε:

«Δεν έχω πειστεί γι΄ αυτό. Η ιστορία δείχνει ότι τα κέντρα αυτά έχουν μια απίστευτη ικανότητα επιβίωσης ενώ δέχονται ελάχιστες πιέσεις, για παράδειγμα από τον ΟΟΣΑ ή το G20. Αναμφίβολα θα υπάρξει μια πτώση, αυτό είναι προφανές. Εντούτοις δεν πιστεύω ότι ως μια χώρα ‘όαση’, στη βάση του ορισμού που σας έδωσα, η Κύπρος θα εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη».

Για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δήλωσε:

«Βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πάντες. Ήταν επιθυμία να πληρώσουν αυτοί το λογαριασμό και όχι οι πολυεθνικές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι πλούσιοι με τα offshore οικοδομήματα τους. Τώρα γίνεται προσπάθεια να κληθούν και αυτοί να πληρώσουν. Μόνο που πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα εξαιρετικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με απίστευτες διασυνδέσεις και ότι τα κεφάλαια έχουν αποσυρθεί. Όχι όλα, αλλά τουλάχιστον όσα σχετίζονται με μεγάλες περιουσίες. Σε δύο με τρεις μήνες ίσως η Κύπρος ανακαλύψει ότι τελικά δεν βρίσκονται εκεί τόσα λεφτά όσα πιστεύεται».

 

SHARE