Δήλωση στήριξης M. Draghi: Έμπιστο μέλος της ΕΚΤ ο Γ. Στουρνάρας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, προχώρησε σε δήλωση στήριξης στον Γιάννη Στουρνάρα στον απόηχο των πληροφοριών ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ερευνάται από εισαγγελέα διαφθοράς για φερόμενη διαρροή εσωτερικής λογιστικής έκθεσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Draghi είπε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και «έχει εργαστεί σκληρά για το καλό της Ελλάδας». Παράλληλα, δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην έρευνα, λέγοντας ότι δεν έχει «συγκεκριμένα σχόλια».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως έχουν πετύχει μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και βρίσκονται σε «σταθερό» έδαφος. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να «σταθεροποιήσουν την κατάσταση» όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, πρωτίστως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο κ. Draghi χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια ως «το πιο κρίσιμο πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσής τους μέσω της λειτουργίας της αγοράς.

Σημείωσε πάντως ότι οι Αρχές έχουν θεσμοθετήσει αρκετές κοινωνικές προστασίες ώστε ο όγκος των προβληματικών δανείων να μειωθεί, ακόμα και με αυξημένο ρυθμό, τους επόμενους μήνες.

Ένα ακόμα πρόβλημα, είπε, είναι το ύψος των καταθέσεων, οι οποίες έχουν μεν ανακάμψει όμως ακόμα απέχουν από τα προ-κρίσης επίπεδα.

SHARE