ΔΝΤ: Πρώτη φορά… αριστερά; Έκκληση υπέρ των φτωχών – Γιατί ζητάμε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

opsfeld imfΈκκληση να λαμβάνονται υπόψη περισσότερο οι κοινωνικά αδύνατοι όταν πρόκειται να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά, όπως – για παράδειγμα- στην Ελλάδα, απευθύνει το ΔΝΤ.  

Ορισμένες χώρες είναι τόσο υπερχρεωμένες ώστε η πρόσβασή τους στις αγορές είναι κλειστή, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Οπστφελντ σε εσωτερική ενημέρωση σε δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει η γερμανική χρηματιστηριακή ιστοσελίδα boerse-online. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να κάνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές, πρόσθεσε ο Όπστφελντ.

«Οι έρευνές μας δείχνουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι φτωχοί σηκώνουν δυσανάλογο βάρος», είπε ο Όπστφελντ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι πιο αδύναμοι όταν πρέπει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός.

Ο Όπστφελντ είπε επίσης ότι το ΔΝΤ ζητά από τους διεθνείς δανειστές ελαφρύνσεις του χρέους της Eλλάδας, αναφέροντας ως παράδειγμα το πάγωμα των τόκων στο 1,5 % ώστε να αποφευχτούν περαιτέρω κοινωνικές περικοπές, οι οποίες θα επιβαρύνουν το λαό.

«Ο πόνος τον οποίο μπορούν να αντέξουν οι οικονομίες έχει όρια», είπε χαρακτηριστικά ο Όπστφελντ. Σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις το ΔΝΤ συστήνει την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα πρέπει να επιβαρύνει και τους δανειστές. «Αυτή είναι η προσέγγιση την οποία συστήνουμε», πρόσθεσε ο Μορίς Όπστφελντ.

SHARE