ΔΝΤ – ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

indexΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασαν ικανοποίηση για την έκδοση του 5ετους ελληνικού ομολόγου.  Το ΔΝΤ θεωρεί «σημαντική εξέλιξη» την «επιτυχημένη έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών».

Το Ταμείο σημειώνει επίσης την αναγκαιότητα για «αδιάλειπτη υλοποίηση» του ελληνικού προγράμματος «για να μην εκτροχιαστεί η θετική πορεία της χώρας προς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης».

LAGARD. KATHIMERINIΗ Ελλάδα, η οποία άντλησε σήμερα κεφάλαια από τις αγορές για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, προχωράει «προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ελλάδα προχωράει προς την σωστή κατεύθυνση» και «διαγράφεται στον ορίζοντα» η πλήρης επιστροφή της στις αγορές, δήλωσε σήμερα η κ. Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι απομένουν ακόμη «πολλά να γίνουν» για να σταθεί ξανά στα πόδια της η χώρα, η οποία τελεί υπό διεθνή χρηματοπιστωτική βοήθεια από το 2010.

tomsenΜε δήλωση του επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τομσεν, καλωσορίζεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή στις αγορές «ήταν ένας οικονομικός στόχος του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι «είναι ένας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος».

“Μπράβο” από την Κομισιόν

«Πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα» προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σημερινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων, με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Οικονομίας, Σιμ Κάλας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο επίτροπος Κάλας έχει ως εξής:

«Η σημερινή επιτυχημένη έκδοση ομολόγων είναι το πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης, είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνάντησε την άνοιξη του 2010, όταν ζήτησε χρηματοοικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να παραμείνει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την ανάκαμψη που είναι καθ’ οδόν. Για να επιτύχουμε βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

Ο επίτροπος Κάλας έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου Οικονομίας, αντικαθιστώντας τον τέως επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

SHARE