ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-Public Issue: ΣΥΡΙΖΑ 29% – ΝΔ 28,5% – Χ.Α.11,5% – ΑΝ.ΕΛ. 8% – ΠΑΣΟΚ 7% – ΔΗΜΑΡ 6% – ΚΚΕ 5,5%

KALPHΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-Public Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΙ

– Η ΝΔ επικρατεί στην παράσταση νίκης με ποσοστό 48% έναντι 38%, που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σημαντικό προβάδισμα επί του Αλέξη Τσίπρα, απολαμβάνοντας την υποστήριξη του 46% των ερωτηθέντων

– Η Χρυσή Αυγή (11,5%), σημειώνει  τη μεγαλύτερη άνοδο (+1,5%) ανάμεσα στα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

–  ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υποχωρούν κατά μία μονάδα, αμετάβλητο το ΚΚΕ.

– Για το ποια κυβέρνηση θεωρείται καταλληλότερη για τη χώρα, ο  ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθαρά δεύτερος (23%, από 19% τον Ιανουάριο), αλλά  μειώνει το χάσμα που τον χωρίζει από την κυβέρνηση (37%, από 40% τον Ιανουάριο). «Καμία από τις δύο» λέει το  36%.

Δημοφιλία κομμάτων και αρχηγών

Άνοδο επτά μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και τη θετική γνώμη του 25% «κατακτά» το ΠΑΣΟΚ, ακολουθούμενο από τη Χρυσή Αυγή, που παραμένει ωστόσο ουραγός, απολαμβάνοντας τη θετική γνώμη του 17% των ερωτηθέντων (+4 μονάδες).

Αντίθετα, μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Φώτη Κουβέλη να υφίσταται την πολιτική φθορά της ΔΗΜΑΡ, βλέποντας τη δημοτικότητά του να πέφτει κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες (46% από 51%) σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Παρά την πτώση κάτω από το όριο του 50%, ο κ. Κουβέλης, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον «πτωτικό» Αντώνη Σαμαρά (43%, έναντι 41% τον Ιανουάριο) και ακολουθούμενος από τον σταθερό Αλέξη Τσίπρα (37%).

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος (33%), βελτιώνοντας τη θέση του κατά μία μονάδα. Πέμπτη κατατάσσεται η Αλέκα Παπαρήγα (31%), με εντυπωσιακό άλμα +6 μονάδων, στην έκτη θέση βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος (25%), μοναδικός αρχηγός της συμπολίτευσης που βελτιώνει τη θέση του κατά τρεις μονάδες, ενώ τελευταίος έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αυξάνοντας τη δημοτικότητά του κατά δύο μονάδες και σκαρφαλώνοντας στο 18%.

Το 63% δε θέλει πρόωρες εκλογές

Η πλειονότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε ποσοστό 63%, πιστεύει ότι «δεν χρειάζονται» ή «μάλλον δεν χρειάζονται» σήμερα πρόωρες εκλογές, έναντι μόλις 33%, που αντιτείνει πως «χρειάζεται» ή «μάλλον χρειάζεται» άμεση προσφυγή στις κάλπες, προτού ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Η εικόνα για την πορεία της χώρας

Στα συμπεράσματα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η εικόνα των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στην πορεία της χώρας παραμένει ζοφερή, με το 72% να κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων πιστεύει πως βρίσκεται στη σωστή.

Επιπλέον, το 63% τονίζει την ανάγκη «βαθιών αλλαγών» στην κοινωνία, ενώ το 23% εκτιμά πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή» της κοινωνίας μέσω «επανάστασης».

Με λιγότερο μελανά χρώματα «ζωγραφίζουν» οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας κατά την ερχόμενη πενταετία, καθώς το 38% προβλέπει βελτίωση (43% τον Ιανουάριο) και το 35% να κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης.

Στο πεδίο της οικονομίας, αξιοσημείωτη είναι η αίσθηση της αδικίας που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Ένα συντριπτικό ποσοστό 96% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το φορολογικό σύστημα είναι «μάλλον άδικο», έναντι μόλις 3%, που κρίνει ότι είναι «μάλλον δίκαιο».

Όσο για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, το 60% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά πως οι Έλληνες πολίτες που δεν δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα είναι «πάρα πολλοί» και το 31% συμπληρώνει «αρκετοί». Στον αντίποδα, μόνο το 6% απαντά «λίγοι».

SHARE