ΔΗΜΑΡ: Πυρ ομαδόν κατά Κουβέλη – Η επιστολή πέντε βουλευτών

kouvelis

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ! Πυρ ομαδόν από τα στελέχη του κόμματος.

Τα δυνατότερα πυρά κατά του Φώτη Κουβέλη εξαπέλυσε την Τρίτη ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm» επισήμανε πως έπρεπε να είχε παραιτηθεί και ότι τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ έφτασαν να είναι ίδια με το Κόμμα των Κυνηγών.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαριανό, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να είχε πάρει πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά, «τότε που είχε 6 με 6,5%, ενώ τώρα που έχει πάει στο 1%, την πρωτοβουλία την έχει ο Βενιζέλος», ενώ κατήγγειλε ότι ο κ. Κουβέλης κάνει εσωτερικές διαπραγματεύσεις για να διασωθεί στην ηγεσία, ενόψει της συνεδρίασης των οργάνων την Παρασκευή, στην οποία ο κ. Ψαριανός μάλλον δεν θα λάβει μέρος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Απαντώντας στις δηλώσεις του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας δήλωσε ότι «κάθε πολιτικό πρόσωπο μεταφέρει το ύψος και την αισθητική του».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο κ. Μαχαίρας τόνισε πως η ανασυγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, δεν πρόκειται να γίνει «ούτε με κραυγές ούτε με ύβρεις» αλλά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν άφησε μάλιστα αναπάντητη την προσωπική αιχμή σε βάρος του από τον Γρηγόρη Ψαριανό πως μπήκε από το παράθυρο μόλις είδε φως στη ΔΗΜΑΡ.

«Δεν υπήρχε κανένα φως γιατί είχε φροντίσει να σπάσει όλες τις λάμπες. Κάνουμε αγώνα για να ξαναβάλουμε φως», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Χρ. Μαχαίρα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ 5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Οι Δημήτρης ΑναγνωστάκηςΓιώργος ΚυρίτσηςΓιάννης Πανούσης , Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, υπογραμμίζουν με κείμενό τους πως είναι “παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών” και αναφέρουν με νόημα πως «το παληό και το νέο συγκρούονται μέσα σε κάθε κόμμα αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους»

Ολόκληρο το κείμενο:

Κείμενο ενότητας για το νέο ξεκίνημα

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στη δίνη οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει αδύναμο, αμήχανο ή και ενοχικό στη διαχείριση της κρίσης.

Η άρνηση ή η αμφισβήτηση των ίδιων των αξιών και θεσμών της Δημοκρατίας από τους πολίτες, καθώς και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των αδικιών, διαρρηγνύει κάθε αίσθηση του συν-ανήκειν, καταλήγει στην ανάδειξη δυνάμεων βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας που απειλούν τον καθένα.

Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν οι θεμελιώδεις δομές και λειτουργίες του πολιτεύματος να ανασυνταχθούν, να εξυγιανθούν και ν’ απαλλαγούν από τις παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος, νεποτισμός, διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία).

Η μετά την κρίση Ελλάδα δεν πρέπει να βρει και πάλι διχασμένη την κοινωνία και ανήμπορο τον λαό. Τα εθνικά παθήματα πρέπει να μας γίνουν επιτέλους πολιτικά μαθήματα.

Από την άλλη η διασπορά και ο κατακερματισμός των κεντροαριστερών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όχι μόνο διευκολύνει τη συντηρητική διακυβέρνηση της χώρας αλλά το χειρότερο δημιουργεί σύγχυση στον πολίτη ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.

Οι μέχρι σήμερα επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων του χώρου δυσχεραίνουν ή και ακυρώνουν τη στρατηγική μιας κεντροαριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής συμμαχίας για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό. Παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις της, η ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας επαναφοράς του κέντρου βάρους στην ανανέωση της πολιτικής, των πολιτικών, του πολιτικού λόγου και διαλόγου και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων.

Το παληό και το νέο συγκρούονται μέσα σε κάθε κόμμα αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους.

Θεωρούμε αναγκαία και θα συμμετάσχουμε και με δικές μας πρωτοβουλίες σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για μια από κοινού αναζήτηση νέων μέσων και στόχων και για να βγάλουμε τη χώρα από την αστάθεια ή την στρεβλή ανάπτυξη.

Πρέπει να παρέμβουμε προτού η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας.

Είμαστε εδώ, παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τρεις λόγοι της συντριβής

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οριστική διάλυση της Δημοκρατικής Αριστεράς και την απορρόφησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, κρούει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.
 
Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, και άλλοτε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, με άρθρο του στα «Νέα» υποστηρίζει ότι, στην περίπτωση που δεν δρομολογηθούν διεργασίες με τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, η Δημοκρατική Αριστερά κινδυνεύει να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

O Ανδρέας Παπαδόπουλος καταλογίζει τρία μεγάλα λάθη στην ηγεσία και την πλειοψηφία του κόμματος που, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγούν τη ΔΗΜΑΡ στην εξαφάνιση.
 

  • Πρώτον, ότι έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση για το ζήτημα της ΕΡΤ «ενώ το προηγούμενο βράδυ είχαμε συμφωνήσει στη λύση, με αποτέλεσμα κανείς τελικά να μην καταλάβει τι ακριβώς συνέβη. Όπως σημειώνει “η επιλογή εκείνη οδήγησε σε απώλεια του 50% των ψηφοφόρων».
  • Δεύτερον, «αμέσως μετά την αποχώρηση αφήσαμε παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση το ακροατήριο μας».
  • Τρίτον, «το αποκορύφωμα της καθοδικής μας πορείας ήταν η κατηγορηματική μας άρνηση να συζητήσουμε με τους 58 αγωνιώντες συμπολίτες μας, που είχαν πάρει την πρωτοβουλία να καλέσουν σε διάλογο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. και όχι μόνο αρνηθήκαμε, αλλά αντ’ αυτών επιλέξαμε να συζητούμε με ότι πιο παλαιοκομματικό είχε “ξεφράσει” το ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο «πρέπει άμεσα να ανοίξει ο διάλογος με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) αλλα και με τα πρόσωπα που είναι πολιτικά ανέστια (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης, Γιαννίτσης, Αλέκος Παπαδόπουλος) και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες». 

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συνεργασία με Ελιά και Ποτάμι ή να φύγει ο Κουβέλης [VIDEO]

Να αναλάβει πρωτοβουλίες για έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη ο Βασίλης Οικονόμου με δηλώσεις του στο Mega.

«Νόημα έχει μόνο ένα τέτοιο συνέδριο που θα αποφασίσει την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην ανασυγκρότηση μιας ευρύτερης παράταξης, της κεντροαριστεράς, όπου εκεί με τις συνεργασίες και τις συμμαχίες να διαμορφώσουμε τον λεγόμενο τρίτο πόλο», είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αλλιώς να απομακρυνθεί από την ηγεσία αν από το συνέδριο δεν οδηγηθεί η ΔΗΜΑΡ σε συνεργασίες με την Ελιά ή με το Ποτάμι.

 

SHARE