Γ. Χαντζηνικολάου: Ό,τι ωφελεί τις τράπεζες, είναι ωφέλιμο και για τη χώρα

«Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις εάν θέλουμε να δούμε βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον των τραπεζών είναι άρρητα συνδεδεμένο με το μέλλον της χώρας. Ό,τι ωφελεί τις τράπεζες, είναι ωφέλιμο και για τη χώρα».

Αυτό που δεν διαθέτει η χώρα για να αφήσει πίσω της την κρίση, είναι οι επενδύσεις. Ακόμη και στην εγχώρια αγορά, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα ήθελαν να επενδύσουν, από τον πλούσιο επιχειρηματία μέχρι και τον ιδιοκτήτη συνοικιακών καταστημάτων, σημειώνει ο κ. Χαντζηνικολάου. Αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό: «Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, εάν θέλουμε να δούμε βιώσιμη ανάπτυξη». Αλλά για να εξασφαλιστεί ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα, χρειάζονται ασφάλεια.

Για να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα και οι τράπεζες να μειώσουν γρήγορα τα επισφαλή δάνεια, η Ελλάδα θα χρειαζόταν δυο πράγματα που συνδέονται στενά: σταθερότητα και ανάπτυξη «περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Όσον αφορά τις τράπεζες, επισήμανε ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στην τελευταία ανάλυσή του για τις ελληνικές τράπεζες, αξιολογεί τον τομέα ως «σταθερό» και αναμένει ότι οι τράπεζες θα είναι «σχεδόν κερδοφόρες». «Από την αρχή της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση» είπε ο κ. Χαντζηνικολάου, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE