Γ. Σταθάκης: Έως τον Σεπτέμβριο το 50% του ΕΣΠΑ – Σε Αναπτυξιακό Ταμείο αναβαθμίζεται το ΕΤΕΑΝ

stathakis naft

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο «Επιχειρηματικότητας», το οποίο διοργανώνεται από τη «Ν». 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τους επόμενους μήνες θα «απελευθερωθούν» 8,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα. «Η στόχευση των προγραμμάτων αυτών θα είναι έργα υψηλή προστιθέμενης αξίας, καινοτομίας και αλυσίδας παραγωγής» εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βαρύτητα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Προϋπόθεση ωστόσο, αποτελούν τρεις βασικοί παράγοντες:

  • Ομαλή πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ
  • Σταθεροποίηση της οικονομίας
  • Εφαρμογή του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων
  Αφού εξήρε τον ρόλο του κράτους στην αναπτυξιακή διαδικασία, ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική μνεία στον αναπτυξιακό νόμο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία οικονομία εξωστρεφή και ικανή να παράγει υψηλές αξίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος αναπτυξιακός νόμος χαρακτηρίζεται από:

  • Στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δράσεις
  • Απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών
  • Εισαγωγή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, πέρα από τα παραδοσιακά
  • 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τις μεγάλες – ξένες και ελληνικές – επενδύσεις (20 εκατ. ευρώ και άνω)

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στον νέο νόμο προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους (2004, 2011), οι οποίες αφορούν επενδυτικά σχέδια που ουδέποτε ξεκίνησαν.

Πηγή: naftemporiki.gr

SHARE