Γ. Προβόπουλος: Σώσαμε τη χώρα – Η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις εγκρίσεις των δανείων

provo vouli
Άγνοια για τα επιμέρους τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, δήλωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος προς τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τις χορηγήσεις δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έσωσε τη χώρα και τις καταθέσεις, διασφαλίζοντας τη ρευστότητα στις τράπεζες. 

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε:

«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Ακόμα, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου.

Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.

Όσον αφορά την Attica Bank ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η Τράπεζα Αττικής είχε κάποιες αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση.

«Συνυπήρχαν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου. Υπήρξε μια ολιγωρία στη λύση των προβλημάτων της Τράπεζας Αττικής», τόνισε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ.

Τα βαθύτερα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, υπήρξε πρόοδος, αλλά αργή, σημείωσε για την Attica Bank ο κ. Προβόπουλος.

Σχετικά με τη διαχείριση του short selling και τη μετατροπή του Τ+3 σε Τ+10,  o κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

SHARE