Γ. Βαρουφάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα πάρουμε καμία δόση – Δεν θέλουμε νέο δανεισμό

newego_LARGE_t_1101_54452629

Tα σχέδια του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρώτες μέρες εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση αποκαλύπτει ο οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ξεκαθαρίζει ότι δε θα υπάρξει άλλη δόση για την Ελλάδα καθώς στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να απεξαρτηθεί η χώρα από τα δανεικά.

Επιπλέον τονίζει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, εάν βγει αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ζητήσει προθεσμία 15 ημερών για να ετοιμάσει τις προτάσεις του και μετά προθεσμία ως τον Ιούνιο για μια συμφωνία με τους εταίρους.

«Όταν έρθει η ΕΚΤ τον Ιούνιο να σου πει έχω ένα ομόλογο 7 δισ. ευρώ, δεν έχεις να μου τα δώσεις και γι΄ αυτό σου δανείζω, αυτό είναι παραλογισμός», σημειώνει. Ερωτηθείς γιατί ειδικά στην ΕΚΤ δεν θέλει να πληρώσει τα ομόλογα, προτείνει την έκδοση ενός νέου ομολόγου με την ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, γύρω στα 27 δις. ευρώ, απεριόριστης διάρκειας, που να μην λήγει ποτέ με απειροελάχιστο επιτόκιο, 0,1% – 0,2%.

«Εμείς δεν πάμε να εκβιάσουμε και είναι λάθος να σκεφτόμαστε στη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας», τονίζει και προσθέτει «μπλόφα μπορείς να κάνεις, όταν παίζεις πόκερ. Όταν είσαι πτωχευμένος έχεις ιερή υποχρέωση να πεις συγγνώμη δεν δικαιούμαι να δανειστώ».

Όσον αφορά τα σενάρια περί Grexit, εκτιμά, ότι έχει απαγορευτικό κόστος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ν.Δ: Aυτά που λέει ο Βαρουφάκης οδηγούν την Ελλάδα εκτός του πακέτου ρευστότητας Ντράγκι

“Ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Βαρουφάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πληρώσει στην ΕΚΤ τα ομόλογα ύψους 7,5 δις ευρώ που λήγουν το καλοκαίρι”, αναφέρει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ, Μαρία Σπυράκη.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Σπυράκη:

«Με σημερινή συνέντευξή του, ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ   κ. Γ. Βαρουφάκης (ΤΑ ΝΕΑ) δηλώνει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πληρώσει στην ΕΚΤ τα ομόλογα ύψους 7,5 δις ευρώ που λήγουν το καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει  ότι η Ελλάδα αποκλείεται αυτομάτως από το κοσμογονικό πακέτο ρευστότητας Ντράγκι, αφού  η αποπληρωμή των ομολόγων μιας χώρας, αποτελεί απαράβατο όρο!

Αλλά κυρίως συνεπάγεται όχι μόνο ασφυξία ρευστότητας αλλά και άμεση  χρεοκοπία για την Ελλάδα μας.

Οι δρόμοι που καλείται να επιλέξει ο Ελληνικός λαός είναι δύο:

Είτε κλείνουμε την αξιολόγηση άμεσα, παίρνουμε την προαιρετική πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μπαίνουμε στο αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και στο πακέτο ρευστότητας Ντράγκι, που εγγυάται η Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά,

 Είτε η χώρα αρνείται να κλείσει την αξιολόγηση, αρνείται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και οδηγείται σε απομόνωση και άτακτη χρεωκοπία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή ανήκει στον Ελληνικό λαό!».

SHARE