Γιατί οι τράπεζες δεν θα ξεπουλήσουν τα ακίνητα στους πλειστηριασμούς

Σχέδια προκειμένου να ανακόψουν την πτώση στις τιμές των ακινήτων την οποία αναπόφευκτα θα προκαλέσει η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εμφανίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες.

Οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να αναλάβουν ένα σημαντικό ρίσκο προκειμένου να σώσουν την αξία των ενεχύρων τους και στηρίξουν την αγορά ακινήτων, αποτρέποντας την κατάρρευση των τιμών. Κίνηση η οποία θα στηρίξει το real estate, αλλά απειλεί τις αποτιμήσεις των τραπεζών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο SSM στην πρόθεση των τραπεζών να αγοράσουν ακίνητα από τους πλειστηριασμούς για να στηρίξουν την αγορά, εν όψει και των stress test του Φεβρουαρίου.

Το «κλειδί» σύμφωνα με τον SSM, είναι να έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να µεταπωλήσουν τα ακίνητα στις τιµές που θα τα αγοράσουν.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πτώσης στις τιμές των μεγάλων ακινήτων που θα βγουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένεται να φτάσει το 35%. Σημειώνεται ότι κβέρνηση και τράπεζες κατέληξανσε συμφωνία, ώστε να μένουν στο εξής εκτός πλειστηριασμών όλα τα ακίνητα εμπορικής αξίας έως και 300.000 ευρώ, δέσμευση η οποία θα ισχύσει έως το τέλος του έτους.

Τα παραπάνω προκύπτουν πάντα σε συνάρτηση με τα αναθεωρημένα πλάνα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Οι τράπεζες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από SSM, ώστε να περικόψουν κατά τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια έως το τέλος του 2019.

Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που διαθέτουν και σημαντικά εισοδήματα και ικανά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά δεν το κάνουν, επιλέγουν οι τράπεζες να εισάγουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Όπως αναφέρουν και διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές αλλά και διοικητικά στελέχη τραπεζών σε δημόσιες παρεμβάσεις τους «οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη μεν σημασία για τους πολίτες, περιορισμένη δε οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες».

Ειδικότερα, επιτελικά στελέχη τραπεζών σε δημόσιες παρεμβάσεις τους τονίζουν ότι οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή και αδυναμία αποπληρωμής των δανείων δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.

Αντίθετα οι δανειολήπτες οι οποίοι θα χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι και ως στρατηγικοί κακοπληρωτές θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών καθώς φαίνεται ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες επιταχύνουν τις ενέργειες για τον άμεσο πλειστηριασμό των ακινήτων αυτής της κατηγορίας των δανειοληπτών.

 

SHARE