Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ διά χειρός Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ -ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΟΙΜΠΛΕ

samarasa-handelsblat«Πολιτικό της χρονιάς» για το 2012 ανακηρύσσει η Handelsblatt τον Αντώνη Σαμαρά. Στο σχόλιο που συνέγραψε ο γερμανός πρώην υπ. Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ υπογραμμίζονται το θάρρος και η συνέπεια του πρωθυπουργού.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επέλεξε τον έλληνα πρωθυπουργό επειδή στις δύσκολες στιγμές «αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση».

«Η πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν να μιλήσει ανοιχτά για τα δικά του αλλά και τα ελληνικά λάθη του παρελθόντος και να αποδεχθεί τις απαιτούμενες συνέπειες. Η σαφήνεια των θέσεών του και η ικανότητά του να επιβάλει αυτές τις θέσεις, δημιούργησαν τη βάση εμπιστοσύνης που απαιτούσε η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων για το πακέτο διάσωσης, το εύρος του οποίου δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανείς πριν από μερικά χρόνια», σημειώνει ο Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ.

Μια προσωπικότητα που μπορεί να αναγνωρίσει τον σωστό δρόμο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας περιγράφει την πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον περασμένο Ιούνιο. «Σε εκείνες τις στιγμές της ευθύνης ο πολιτικός, που στο παρελθόν άσκησε πολεμική στα άκρως αναγκαία μέτρα λιτότητας, μετεξελίχθηκε σε έναν πολιτικό που αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη θέση». Και ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ συνεχίζει: «Ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε τι σημαίνει για μία χώρα να έχει στη ηγεσία της μια προσωπικότητα που μπορεί να αναγνωρίσει τον σωστό δρόμο σε μια απέλπιδα κατάσταση και να διανύσει αυτόν τον δρόμο ενάντια σε όλες τις αντιστάσεις».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «ο Σαμαράς αντιστάθηκε στον πειρασμό να δείξει τους άλλους με το δάχτυλο. Προτίμησε να θέσει το δάχτυλο στην πληγή της εσφαλμένης ελληνικής πολιτικής του παρελθόντος. Αυτό του προσέδωσε τον σεβασμό του λαού του, ο οποίος διανύει μαζί του τον δύσβατο δρόμο μιας νέας αρχής. Δεν είναι λιγότερο σημαντικός ο σεβασμός που απέσπασε από τους ευρωπαίους ομολόγους του με το θάρρος του και την ικανότητά του να επιβάλλεται. Και εδώ εντοπίζεται η πηγή της εμπιστοσύνης που του δείχνουν όλοι στην ΕΕ».

Σίγησαν εντελώς οι φωνές της έπαρσης και της ελιτιστικής αλαζονείας

Ο γερμανός πρώην υπουργός προβαίνει στην εκτίμηση ότι εξαιτίας των σκληρών μέτρων που συνόδευσαν την πολιτική «στροφή» της Ελλάδας, «αποδυναμώθηκαν ή σίγησαν εντελώς οι φωνές της έπαρσης και της ελιτιστικής αλαζονείας, οι οποίες ακούστηκαν και στη Γερμανία».

Ο κ. Γκένσερ δεν πιστεύει ότι τα δύσκολα πέρασαν. «Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στον πολιτικό του βίο βίωσε τι σημαίνουν ήττες, αλλά έμαθε ότι αυτές συνιστούν ευκαιρία για μια νέα αρχή, θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί ακόμη μεγάλες δοκιμασίες για τους πολίτες του λίκνου της δημοκρατίας». Και αυτό ισχύει κυρίως για την προσωπικότητα που ηγείται, διευκρινίζει ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και καταλήγει: «Όποιος τον έχει γνωρίσει (τον Αντώνη Σαμαρά) είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει».

DW

Σταμάτης Ασημένιος, Handelsblatt – Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

 

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

 

Τα εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δίνει, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Ελλάδα, από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει για πρώτη φορά πάρει στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της, έχει μειώσει το κόστος των μισθωτών υπηρεσιών».

Ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε Ιρλανδία και Πορτογαλία λέγοντας πως  «έχουν κάνει μεγάλες προόδους και αποκτούν σταδιακά πρόσβαση στις χρηματαγορές».

Σε όλες αυτές τις θετικές κατ’ αυτόν εξελίξεις εκτός από το ρόλο των κρατών μελών εξήρε και το ρόλο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

«Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχουμε πετύχει προόδους. Όμως παραμένει μία μεγάλη πρόκληση- και για τον ελληνικό λαό. Και η Ισπανία έκανε πραγματικά καλή δουλειά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της». είπε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στον μηχανισμό ESM: «Ενισχύσαμε την Ευρώπη, με το μηχανισμό ESM δημιουργήσαμε ένα νέα δημοσιονομικό φορέα και με το δημοσιονομικό σύμφωνο πετύχαμε την αυστηρότερη δημοσιονομική εποπτεία. Εδώ και λίγο καιρό έχουμε πετύχει και μία κατ’ αρχάς συμφωνία επί του νομικού πλαισίου για μία κοινή τραπεζική εποπτεία. Αυτό σημαίνει ότι βήμα βήμα προχωράμε».

 

 

SHARE