Βελκουλέσκου: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς ελάφρυνση χρέους – Κοστέλο: Δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α), ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο (2-Α), ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς Νικόλα Τζιαμαρόλι (2-Δ) και η εκπρόσωπος στους θεσμούς του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου (Κ) μιλάνε στο συνέδριο του περιοδικού Economist με θέμα : EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? - GREECE: ASKILLFULL ACROBAT?, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει ακόμη και εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Η Βελκουλέσκου σημείωσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη. 

Αναφερόμενη στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Βελκουλέσκου τόνισε ότι η λύση δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.  Επίσης τόνισε ότι τα επιτόκια στα δάνεια προς την Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξους τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, ωστόσο οι Έλληνες δεν έμαθαν από τα τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015», τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με τη μελέτη βιωσιμότητας που ετοιμάζει το Ταμείο (σ.σ. προσδιορίζεται χρονικά προς το τέλος του έτους) και τότε θα ανοίξει η συζήτηση για να εμπλοκή και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ντ. Κοστέλο: Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κοστέλο, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου εφέτος.

Ο κ. Κοστέλο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες,, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ετήσιας εξυπηρέτησης. Παράλληλα, σχολίασε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ωστόσο επισήμανε ότι για την Ευρώπη, η παρουσία τού Ταμείου είναι κρίσιμης σημασίας.

SHARE