Βατοπέδι: Εισαγγελική πρόταση για αθώωση όλων των κατηγορουμένων

Vatopedi

Πανηγυρικά υποδέχθηκε το ακροατήριο στη δίκη για τις ανταλλαγές εκτάσεων, την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για αθώωση όλων των κατηγορουμένων σχετικά με το αποκαλούμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση κ. Βασιλική Κρίνα, πρότεινε στο δικαστήριο την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδίδονται.

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι  εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.

Μιλώντας ειδικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές.Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή.Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι  πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;»

Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές που θα κληθούν εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους για την υπόθεση, η εισαγγελέας είπε:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «μία απόλυτα ορθή  αγόρευση και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης».

SHARE