Ο Α.Τσίπρας στο Άγιο Όρος – Λειτουργήθηκε και γευμάτισε με τους μοναχούς….

(upd)  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Ο Α. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναχώρησαν με σκάφος του λιμενικού από το λιμανάκι της μονής Ξενοφώντος, αφού νωρίτερα παρακολούθησαν την πρωινή Λειτουργία.

Αμέσως μετά παρακάθισαν στην τράπεζα και γευμάτισαν μαζί με τους μοναχούς. Τον κ. Τσίπρα και τη συνοδεία του αποχαιρέτισαν ο ηγούμενος της μονής Αλέξιος και οι μοναχοί.


Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

)Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζεται στις Μονές του Αγίου Όρους η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Μονή Ιβήρων ήταν ο πρώτος του σταθμός σήμερα Παρασκευή, όπου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Προηγούμενο του Μοναστηριού,  Γέροντα Βασίλειο (Γοντικάκη). 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα amen.gr, o γνωστός λόγιος μοναχός, διαπρεπής θεολόγος και συγγραφέας συζήτησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Άνθρωπο, τον Θεό, τη Θεολογία, τη Φιλοσοφία, την Ελλάδα αλλά και τον Κόσμο σε μια «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση», όπως ανέφεραν όσοι την παρακολούθησαν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Μονή Ιβήρων λίγο μετά τις εννέα το πρωί όπου τον υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Καθηγούμενος της, Γέρων Ναθαναήλ, και μέλη της Αδελφότητας. Επισκέφθηκε το Καθολικό της Μονής όπου ενημερώθηκε για την ιστορία, τις αγιογραφίες και το σχεδόν χιλίων χρόνων δάπεδο με πολύχρωμα μάρμαρα. 

Με προσήλωση άκουσε τους μοναχούς ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε ενώπιον της εφεστίου εικόνας της Παναγίας της Προταϊτισσας, όπου πληροφορήθηκε πως «ιστορήθηκε το 980 μ.Χ».

Μετά το κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, παρατέθηκε τράπεζα και ακολούθως ο κ.Τσίπρας ξεναγήθηκε στο εξαιρετικό μουσείο με τα σπάνια χειρόγραφα, τα χρυσόβουλα, τα πατριαρχικά συγίλια και τα εκκλησιαστικά κειμήλια. 

Η κίνηση του Αλ. Τσίπρα που εντυπωσίασε τους μοναχούς

Στο καστρομονάστηρο της Καρακάλλου κατέλυσε το πρώτο βράδυ της επισκέψεώς του στο Άγιον Όρος ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Αλέξης Τσίπρας. Οι πατέρες της Μονής του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή ενώ ο κ.Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για την ζωή των μοναχών στο Άγιο Όρος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την άφιξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Καθηγούμενος Γέρων Φιλόθεος βρισκόταν σε Μετόχι της Μονής στην Κρήτη.  Μόλις πληροφορήθηκε ότι θα διέμενε στο μοναστήρι ο κ.Τσίπρας ο Καθηγούμενος ξεκίνησε τα ταξίδι της επιστροφής, όπου έφτασε μετά τα μεσάνυχτα. Παρά την προχωρημένη ώρα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως αρνήθηκε ευγενικά τις προτροπές των μοναχών να ξεκουραστεί, μιας και πλησίαζε η ώρα του εγερτηρίου για μοναχούς και φιλοξενουμένους για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, και εξέφρασε την επιθυμία να περιμένει τον Γέροντα Φιλόθεο. Όπως και έγινε και έτσι είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη θερμή συζήτηση.

Ο Γέροντας Φιλόθεος καλωσόρισε στο Μοναστήρι τον κ.Τσίπρα. «Παρακολουθούμε την πορεία σας. Προσευχόμαστε για όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα μας να έχουν καλούς Κυβερνήτες», είπε ο γέροντας Καθηγούμενος εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία του κ.Τσίπρα στην Μονή Καρακάλλου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία και υπογράμμισε την σημασία στήριξης του Αγίου Όρους και διαφύλαξης της Αγιορείτικης κληρονομιάς.

Το πρωί της Παρασκευής ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως παρέστη με τους συνεργάτες του στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο και το εικονοφυλάκιο της Μονής.

 Στη συνέχεια θαύμασε από το μπαλκόνι της Μονής την κορυφή του Άθωνα και αφού έγραψε λίγα λόγια στο βιβλίο των επισκεπτών της Μονής αναχώρησε για την Ιερά Μονή Ιβήρων.

Το Άγιο Όρος και ο… Χαρίλαος Φλωράκης

Στη Μονή Αγίου Παύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον μοναχό Νικόδημο της Μονής Αγίου Παύλου, όταν ο δεύτερος θυμήθηκε την επίσκεψη του Χαρίλαου Φλωράκη το 1995. 
«Τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης μας είχε πει, ‘εσείς πιστεύετε στην σωτηρία στον άλλο κόσμο, εμείς δεν πιστεύουμε ότι προλαβαίνουμε για την σωτηρία σε αυτόν τον κόσμο, οπότε έχουμε κάτι κοινό’». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απάντησε πως «οι κοσμοθεωρίες είναι παράλληλες, πολλές φορές όμως τέμνονται στην αλληλεγγύη και την πρακτική της ισότητας». Σε κάθε περίπτωση, «εμείς αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον κόσμο», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας. 

Πηγή: amen.gr

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Λένε ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Άγιον Όρος αδικεί τον εαυτό του. Και εμείς δεν θέλαμε να  είμαστε αδικημένοι». Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως αναφέρθηκε στην διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Άθω ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητας. Στην σύντομη ομιλία του στο κτήριο της Ιεράς Κοινότητας, μετά την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν ο Πρωτεπιστάτης Συμεών Διονυσιάτης, τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας και οι Αντιπρόσωποι των 20 Ιερών Μονών, ο κ.Τσίπρας σημείωσε την σημασία στήριξης του Αγίου Όρους από την Πολιτεία.

Όπως είπε υπάρχουν κοινές αντιλήψεις αλλά και πολλά στοιχεία της Αγιορείτικης ζωής από τα οποία όλοι μπορούν να παραδειγματιστούν.

Oι Αγιορείτες πατέρες ευχαρίστησαν τον κ.Τσίπρα για την στήριξη που τους προσέφερε στα αιτήματά της Ιεράς Κοινότητας για την φορολογική αντιμετώπισή της Μοναστικής Πολιτείας.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Ναό του Πρωτάτου όπου φυλάσσεται η πανίερη εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Αφού ο Πρωτεπιστάτης π.Συμεών Διονυσιάτης του μίλησε για την ιστορία του ναού ο κ.Τσίπρας ζήτησε να μείνει για λίγα λεπτά μόνος στον Ιερό όπου και η πανίερη εικόνα.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και οι Αστυνομικές, Λιμενικές και Τελωνιακές Αρχές υποδέχθηκαν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως στην προκυμαία της Δάφνης.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέπτεται τη Χερσόνησο του Άθω. Υπήρξε σχετική πρόσκληση απο την Αθωνική Κοινότητα.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  συνοδεύουν ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παππάς, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης που είναι άλλωστε τακτικός επισκέπτης της Αθωνικής Πολιτείας, και ο συντονιστής Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Λυκόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του amen.gr ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στάθηκε στη σημασία στήριξης του Αγίου Όρους από την Πολιτεία και φέρεται να είπε πως υπάρχουν κοινές αντιλήψεις, αλλά και πολλά στοιχεία της Αγιορείτικης ζωής, από τα οποία όλοι μπορούν να παραδειγματιστούν. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ναό του Πρωτάτου, όπου φυλάσσεται η πανίερη εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Αφού ο Πρωτεπιστάτης π. Συμεών Διονυσιάτης του μίλησε για την ιστορία του ναού, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μείνει για λίγα λεπτά μόνος στο ιερό, όπου και η πανίερη εικόνα.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται την χερσόνησο του Άθω, με τον ίδιο να έχει  εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί το Άγιο Όρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον περασμένο Ιανουάριο.

 

SHARE