Α. ΤΣΙΠΡΑΣ στη WSJ: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις για το προσφυγικό – Τι είπε για χρέος, QE

 
tsipras-maximou2Σαφές μήνυμα να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση , παρά το πολιτικό κόστος, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ευρωπαίους εταίρους με συνέντευξή του στη Wall Street Journal.  

Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει η λύση για το χρέος, παρά τις εκλογές στη Γερμανία, ενώ χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδα στο QE «κλειδί» για τις επενδύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι η β΄αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλη Οκτωβρίου, στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ και έως τέλη του 2016 θα πρέπει να προχωρήσει και η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Γενναία η Μέρκελ για το προσφυγικό»

tsipras wsjΟ πρωθυπουργός τόνισε πως η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος για την διαχείριση των ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς στην Ευρώπη.

«Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος της γενναίας της απόφασης που πήρε το περασμένο έτος», είπε ο κ Τσίπρας. «Αλλά η Μέρκελ πήρε της απόφαση της ως Ευρωπαία ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν διχασμένη».

«Μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των επιστροφών ήταν μικρότερος από το ρυθμό των ροών», παραδέχεται, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας. Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου».

Ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ΓΣ του ΟΗΕ, αλλά και στην WSJ έκανε ο πρωθυπουργός στις ξενοφοβικές δυνάμεις που απειλούν την Ευρώπη: «Αν κάτω από την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, δώσουμε χώρο σε αυτούς θα χάσουμε τα πάντα», είπε ο κ Τσίπρας».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα του χρέους , καθώς μπορεί Ελλάδα και Γερμανία να αντιμετωπίζουν από κοινού το προσφυγικό ζήτημα, όμως στην οικονομία είναι φανερό πως υπάρχει διαφορετική ατζέντα. Πόσο μάλλον που για το θέμα του χρέους η ηγεσία του Βερολίνου κοιτάζει προς τις εκλογές του επόμενου έτους. «Αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε χώρα της ΕΕ έχει εκλογές», δήλωσε. «Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ένα ισχυρό επιχείρημα».

Για Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας “γήπεδο”», είπε ο κ. Τσίπρας. «Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και για άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα » και συμπλήρωσε πως, «πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο “πλοίο” και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο “πλοίο” και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους, πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό ».

«Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για το χρέος»

Σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να καθοριστούν έως το τέλος του 2016.

«Η συμμετοχή στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) θα είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Όλοι θα καταλάβουν ότι “Grexit» έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει».

«Πήραμε το μάθημά μας όλοι το καλοκαίρι του 2015»
Για την διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού και την υπογραφή του μνημονίου ο πρωθυπουργός τόνισε πως «προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να προσφέρουν. Όχι επειδή τα αιτήματα μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια – ήταν πολύ δίκαια – αλλά επειδή οι συσχετισμοί εξουσίας ήταν κακοί για εμάς».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο αγώνας αυτός ήταν χρήσιμος επειδή άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες.Αυτό που επισήμανε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη ήταν πως πριν από εκείνη την διαπραγμάτευση η αίσθηση που υπήρχε για τον ελληνικό λαό ήταν πως «οι τεμπέληδες αυτοί, θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τα στάνταρ τους. Τώρα η αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, έχουν κάνει πολλά».
SHARE