Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ale22
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ – “ΟΧΙ” ΣΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ – ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – «Αποκατάσταση αξιοπρέπειας, διαφάνειας και δημοκρατικών θεσμών και η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στον ελληνικό λαό». Αυτή είναι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημείωσε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ευρύτερων συναινέσεων και έδωσε εντολή για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και αλαζονείας.

Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες:

Α) Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Βοήθεια σε αυτούς που στερούνται βασικά αγαθά όπως φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Β) Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει. Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη και δράσεις για την μείωση της ανεργίας

Γ) Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είμαστε έτοιμοι για αυτό με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και τετραετές σχέδιο με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών πλεονασμάτων. Εχουμε προτάσεις ρεαλιστικές για το χρέος και τις επενδύσεις.

Δ) Σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Διαφορετικό ύφος

«Οι Ελληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες. Δεν περιμένουν να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά έχουν την απαίτηση να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος εξουσίας», είπε.

«Δεν έχουμε άλλες εξαρτήσεις ή άλλο αφεντικό πέραν από τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές και προνόμια εξουσίας. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της χώρας, να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος-πελάτη που εξυπηρετούσε συμφέροντα.

Θέλω να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει. Ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν. Είμαστε υπό την κρίση τους. «Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, αμείλικτη στάση σε φαινόμενα διαφθοράς».

 

Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλ.Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους 13 υπουργούς.

SHARE