Α.ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Sigma T.V

 Μετά τη  συνέντευξη του  Ανδρέα Βγενόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του εσωτερικού ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με την αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αποδίδει ευθύνες στον Ευθύμιο Μπουλούτα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και Ανδρέα Βγενόπουλο, πρώην εκτελεστικό πρόεδρο.

Ο εσωτερικός ελεγκτής του Ομίλου Κώστας Κωνσταντίνου, σε σχέση με τον κ. Μπουλούτα, χαρακτηρίζει τον χειρισμό του «καταστροφικό». Αναφέρει ότι έδωσε ο ίδιος προσωπικά εντολές για αγορά των ΟΕΔ, δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. για το γραπτό καμπανάκι κινδύνου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και «επέμεινε να μην πωληθούν τα ομόλογα για μείωση των ζημιών της τράπεζας».

Ανάλογες ευθύνες καταλογίζει και στον Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος επηρέασε, αναφέρει, «άμεσα ή έμμεσα όλες τις αποφάσεις και δεν ενημέρωνε αποτελεσματικά το Δ.Σ.».

Ως υπεύθυνους ο εσωτερικός ελεγκτής κατονομάζει και τους Sami David και Δημήτρη Σπανοδήμο.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ: «ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

 

 

Είναι προφανές ότι μετά τη συνέντευξη μου στο «ΣΙΓΜΑ» κάποιος ή κάποιοι λόγω ελλείψεως επιχειρημάτων στις τοποθετήσεις μου και τα στοιχεία που αποκάλυψα αποφάσισαν να διαρρεύσουν εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας με ημερομηνία 22 Μαΐου 2012 (!) που καταλογίζει δήθεν «ευθύνες» για την αγορά των Ελληνικών Ομολόγων.  Προφανώς για τη διάπραξη των ποινικών αδικημάτων της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης και της παράνομης αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

 

Όμως η εν λόγω έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ κ. Κ. Κωνσταντίνου, χωρίς να απαντά καν στα ερωτήματα που είχαν τεθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, είναι διάτρητη από παντού:

 

1.        Αναιρεί η ίδια την αξιοπιστία της όταν λέει ότι «ο έλεγχος ήταν περιορισμένος λόγω του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη πληροφόρηση από άτομα κλειδιά που είχαν ήδη αποχωρήσει από την τράπεζα μετά την αλλαγή της διεύθυνσης».  Γιατί δεν αναζήτησε τον κ. Μπουλούτα και εμένα να τον «πληροφορήσουμε»;

 

2.        Ακυρώνει τα συμπεράσματά της όταν λέει ότι «το διοικητικό συμβούλιο και η Επιτροπή Ελέγχου του Ομίλου γνώριζαν για τις αγορές ομολόγων και τις σχετικές ζημιές αφού είχαν γίνει λεπτομερείς παρουσιάσεις από τους εξωτερικούς ελεγκτές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την έγκριση των αποτελεσμάτων του 2009».

 

3.        Συντάχθηκε «κατά την άποψή του» αγνοώντας σειρά αντίθετων επιχειρημάτων και στοιχείων που είχε ούτως ή άλλως στη διάθεσή του, είναι γεμάτη ανακρίβειες και σε ορισμένα σημεία αντίθετη και με την κοινή λογική.

 

4.        Αποδεικνύει την ανεπάρκεια του συγγραφέως της αφού ο ίδιος ήταν εσωτερικός ελεγκτής και κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.  Γιατί αυτές οι διαπιστώσεις δεν είχαν αναφερθεί από τον ίδιο ή την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας εκείνη την περίοδο;

 

5.        Το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβεβαιώνει αυτό που είπα χθες στην συνέντευξή μου, ότι ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ.

 

Να μην έχουν καμία αμφιβολία ο κ. Κωνσταντίνου και οι συναυτουργοί του αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συκοφάντες ότι θα λογοδοτήσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη.

 

Όμως η σκόπιμη διαρροή της άθλιας αυτής «έκθεσης» υποκρύπτει και μια μεγάλη σκοπιμότητα.  Προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στην αγορά των ομολόγων που έγιναν σε περίοδο μηδενικού κινδύνου, ώστε να μην αναδειχθεί η τεράστια ευθύνη αυτών που συναίνεσαν στην εθελοντική απομείωση της αξίας τους και επί της ουσίας κατέστρεψαν το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα.

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Μια συνταγή για διόρθωση των δημοσίων οικονομικών και την άποψη ότι τυχόν προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης θα είναι η απόλυτη καταστροφή, κατέθεσε ο μεγαλομέτοχος και μέχρι πρότινος μη εκτελεστικός πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή του Σίγμα «Εξήντα Λεπτά».

Η συνέντευξη, που μεταδόθηκε χθες βράδυ, ήταν άκρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις του ισχυρού ανδρός του Ομίλου της Marfin Investment Group (MIG), αλλά και για όσα ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν για έξοδο από την κρίση. Υπεραμύνθηκε, επίσης, της πολιτικής των τραπεζών για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, μίλησε για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας ως θεσμού και αναφώνησε «έλεος» για τις αρμοδιότητές της, αναφέρθηκε σε όσα αποκόμισε από το κατεστημένο, όπως είπε, της Κύπρου, καθώς και στο γεγονός ότι ποτέ δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εισηγήσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παρά το γεγονός ότι ελήφθη απόφαση ότι θα άρχιζε διάλογος επ’ αυτών. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στη λανθασμένη, όπως τη χαρακτηρίζει τώρα, ενέργειά του να πάει κόντρα στην απόφαση για μεταφορά της έδρας της Μαρφίν Λαϊκής από τη Λευκωσία στην Αθήνα, κι εξήγησε γιατί αποχώρησε από τη θέση τού μη εκτελεστικού προέδρου της τράπεζας πριν από μερικές εβδομάδες. Τόνισε, πάντως, ότι δεν αποτελεί φυγή η αποχώρηση αλλά απελευθέρωσή του από δεσμεύσεις και περιορισμούς. Τώρα ως μεγαλομέτοχος θα αγωνίζομαι υπό νέα διάσταση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κούρεμα

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Βγενόπουλος απάντησε σε ερώτηση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και πόσο αυτό επηρεάζει επηρεάζει τις κυπριακές τράπεζες. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, είπε, οφείλεται εν πολλοίς στην κατοχή ελληνικών ομολόγων, αλλά όχι μόνον. Στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν και ιρλανδέζικα ομόλογα, ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης, και υπάρχουν και κυπριακά ομόλογα, τα οποία επίσης δεν αποτιμώνται στο 100% της αξίας τους. Άρα υπάρχει ένα γενικότερο θέμα αποτίμησης ομολόγων, για το οποίο, όμως, θέλω να σπεύσω να σας πω ότι εκτός από ελάχιστες και ακραίες περιπτώσεις, νομίζω ότι με τη δομή του κυπριακού συστήματος και με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, είναι σαφές ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις από το να αποκτήσουν και να διατηρήσουν χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Σε ερώτηση, αν το ίδιο το σύστημα οδήγησε τις τράπεζες να φορτωθούν με ομόλογα, ο κ. Βγενόπουλος είπε «ασφαλώς» κι εξήγησε: «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επιτρέπει την αγορά ομολόγων, τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται ως εγγύηση και σου δίνει πίσω το 100% της ρευστότητας. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή σφραγίδα που λέει ότι τα ομόλογα δεν έχουν πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, οι τράπεζες που ήθελαν να αυξήσουν τα έσοδα από τόκους, όταν έβρισκαν κάποιο ομόλογο με καλή τοκοφορία, προφανώς, αντί να έχουν τα χρήματά τους στη διατραπεζική και να μην έχουν έσοδα, έπαιρναν ομόλογα».

 

Η συνταγή για την Κύπρο

Κληθείς να πει ποια μέτρα μπορεί να ληφθούν στην Κύπρο για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και επίλυσης των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Βγενόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι θέλει να είναι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει, αφού η συνταγή αυτή κινδυνεύει να καεί επειδή ακριβώς προέρχεται από αυτόν, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ακούω με έκπληξη να γίνονται δηλώσεις ότι η Κύπρος πρέπει να προετοιμασθεί για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης και ακόμα χειρότερα να προσφύγει από μόνη της. Διερωτώμαι: Δεν βλέπουν όσοι τα λένε αυτά, τι γίνεται στην Ελλάδα; Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή! Ένα κράτος που μπαίνει κάτω από τον Μηχανισμό χάνει σε κάποιο βαθμό την εθνική του κυριαρχία και στην πραγματικότητα εξαρτάται από κάποιους άλλους για να ζήσει. Έτσι όπως είναι στημένη σήμερα η ευρωπαϊκή λογική σε συνδυασμό με τη λογική του ΔΝΤ, η κατεύθυνση των όποιων μέτρων ληφθούν από τον Μηχανισμό για οποιαδήποτε χώρα είναι μονομερής. Κτυπιούνται τα λαϊκά στρώματα κι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ενώ η πλουτοκρατία παραμένει αλώβητη και δημιουργούνται υφεσιακές συνθήκες. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ζήσει αυτήν τη διαδικασία και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει. Στην Κύπρο, το δεύτερο εθνικό καθήκον είναι να αποφευχθεί πάση θυσία η υπαγωγή της χώρας στον Μηχανισμό. Πιστεύω ότι αν η Κύπρος μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, διότι τα ποσά στον τομέα αυτόν είναι πολύ μεγάλα, τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για να πιάσει τους δημοσιονομικούς δείκτες είναι πολύ μικρά. Μπορούν να βρεθούν με λύσεις όπως η στόχευση των κοινωνικών παροχών και πρόγραμμα εξορθολογισμού του κόστους των δημοσίων υπαλλήλων». Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε επί του προκειμένου ότι μαγική συνταγή δεν υπάρχει, αλλά είναι προφανές ότι οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως και οι κοινωνικές παροχές που δίνονται αστόχευτα. Το θέμα, πρόσθεσε, δεν είναι να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με αριθμούς, αλλά με στοχευμένο τρόπο να λύσεις τα προβλήματα, χωρίς τη δημιουργία κοινωνικής αδικίας.

 

Η κρατική στήριξη των τραπεζών

Στη συνέντευξή του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στην κρατική στήριξη των τραπεζών, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι και χρονικά περιορισμένος και να γίνει με τρόπο που να μην είναι άδικος για τους υφιστάμενους μετόχους. Διευκρίνισε με έμφαση ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση που θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή απόφαση, για 9% μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Είπε πως το ακριβές ποσόν που θα χρειασθεί δεν είναι ακόμα γνωστό, αφού δεν έχει καθορισθεί το ακριβές ποσοστό του κουρέματος, ενώ δεν απέκλεισε και θετικές εκπλήξεις στο σύντομο μέλλον. Είναι θέμα μερικών εβδομάδων ή το πολύ λίγων μηνών να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είπε.

 

Τα δάνεια προς την Ελλάδα

Σε ερώτηση, ποιο είναι το ύψος των δανείων που έχει παραχωρήσει η Μαρφίν Λαϊκή στην ελληνική αγορά σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, και σε παρατήρηση ότι η τράπεζα είναι πολύ εκτεθειμένη σε αυτά, ο ισχυρός ανήρ της MIG απάντησε: Θα αστειεύεστε φυσικά! Όλα αυτά είναι μύθοι. Η Μαρφίν έχει λογική έκθεση και είναι ελάχιστα τα δάνεια που δεν εξελίσσονται κανονικά. Ουδέν ψευδέστερον επίσης, απάντησε, όταν έγινε αναφορά σε μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην MIG από τη Μαρφιν Λαϊκή. «Αυτά τα διαδίδουν βρομεροί άνθρωποι», είπε.

 

Φορολογία και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι «δυνατοί» εύποροι

ΓιΑ τη φορολογία είπε πως θα πρέπει να επιβληθεί με τρόπο που να μην πληγεί η κατανάλωση και να μη δημιουργηθούν υφεσιακές συνθήκες, και μίλησε για διαχωρισμό του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται για επιχειρηματική δράση από το κεφάλαιο του πλούτου, καθώς και για διαχωρισμό των κερδοφόρων επιχειρήσεων από αυτές που σημειώνουν ζημιές, αλλά και για τις εγχώριες επιχειρήσεις από αυτές που έρχονται για δραστηριοποίηση στην Κύπρο από το εξωτερικό. Βεβαίως, συνέχισε, πρέπει να περιορισθούν οι δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και στοχευμένα. Επίσης, αυτό που λέγεται κατεστημένο της Κύπρου πρέπει να πάρει εθελοντικά την απόφαση να κάνει κάποια θυσία προσαρμογής στα καινούρια δεδομένα, αντί να προσπαθεί να επηρεάζει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν, ώστε να εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στην πρότασή του για τον εθελοντικό φόρο, που θα αφορά σε εύπορους ανθρώπους. Στην Ελλάδα, όταν το πρότειναπέσαν όλοι πάνω μου. Εδω στην Κύπρο ακούμε ότι χρειάζονται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για να στηριχθούν τα δημόσια οικονομικά. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν 100 δυνατοί άνθρωποι, 100 δυνατές επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα εθελοντικά να συμβάλουν, ώστε να διορθωθούν οι αριθμοί; Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να γίνει δεδομένων των μεγεθών των κεφαλαίων που χρειάζεται η Κύπρος και τόνισε ότι η χώρα πρέπει να βοηθηθεί τώρα που το έχει ανάγκη.

 

Η ιστορία με την έδρα της Μαρφίν

Στη συνέντευξή του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και σε όσα συνέβησαν πριν από δύο χρόνια, όταν είχε αποφασισθεί να μεταφερθεί η έδρα της Μαρφίν από τη Λευκωσία στην Αθήνα. Είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό δεν ήταν απειλή αλλά απόφαση: «Είχε παρθεί μια απόφαση, ότι θα γινόταν reverse takeover και η Μαρφίν θα συγχωνευόταν κάτω από τη σκέπη της Μαρφίν. Εγνατία και θα γινόταν ελληνική τράπεζα με υποκατάστημα, ή θυγατρική στην Κύπρο. Είχα εξηγήσει τότε στη Βουλή, ότι έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν είχε εκσυγχρονισθεί επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κι ότι θα έπρεπε να γίνει ένας προσδιορισμός ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι η στρατηγική της χώρας για το τραπεζικό της σύστημα, ώστε να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις και να γίνουν κάποιες αλλαγές, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα τα οποία φαίνονταν από τότε και είναι τώρα μπροστά μας. Τότε είχα πει ότι το εκρηκτικό μίγμα προερχόταν από το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πάρα πολύ μεγάλο για την οικονομία του νησιού. Σήμερα βεβαίως όλοι στην Κύπρο λένε, «πω πω, είναι μεγάλο το τραπεζικό σύστημα». Αν θέλουμε η Κύπρος να γίνει ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο, συνέχισε, θα πρέπει να επιδιώξουμε να αφήσουμε χώρο για ξένες τράπεζες, να μειώσουμε τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών, να τις ενθαρρύνουμε να πάνε στο εξωτερικό και να ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική. Το 2009, όταν τα είπα στη Βουλή, οι βουλευτές επείσθησαν και είπαν να γίνει διάλογος. Δεν έγινε κανένας διάλογος. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λάθος, δέχθηκα, δηλαδή, να αλλάξω την απόφαση που είχε ληφθεί και να κάνω ακριβώς το ανάποδο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μεταφέρω την έδρα στην Ελλάδα, αλλά να συγχωνεύσω την ελληνική τράπεζα κάτω από την κυπριακή. Και βεβαίως, αντί να μειωθεί το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού τομέα, διογκώθηκε περαιτέρω. Κανένας διάλογος δεν έγινε και καμία από τις εισηγήσεις μου δεν έγινε δεκτή.

 

Το κατεστημένο

 

ΣΕ παρατήρηση ότι τότε, το 2009, είχε καταγγείλει ότι πέρα από την έλλειψη και ανεπάρκεια θεσμών, υπήρχε και έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση δημοσίων ζητημάτων και άφηνε σκιές για κουμπαροκρατίες και κατεστημένα στην Κύπρο, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε:

«Όπως θα είδατε και στην ανακοίνωση για την αποχώρησή μου από την προεδρία της Μαρφίν Λαϊκής, δεν είναι τώρα περίοδος για αντιδικίες και ξεκαθαρίσματα προσωπικών διαφορών. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι οι φορείς που μπορούν να επηρεάσουν την τύχη του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας της χώρας, να βρούμε κοινούς τόπους, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε σε κάποιες λύσεις, για να αποφευχθούν κάποιες πολύ δυσάρεστες εξελίξεις που είναι μπροστά μας. Είχα πει διάφορα πράγματα τότε, και δεν αναιρώ τίποτε. Είχα μιλήσει για ένα κατεστημένο που χειρίζεται τις τύχες ενός ολόκληρου συστήματος με την απουσία της κοινωνίας, με τρόπο μη αξιοκρατικό. Εσείς μπορείτε να πείτε αν βελτιώθηκαν ή όχι τα πράγματα. Δεν θέλω να κάνω μια διχαστική τοποθέτηση».

-Η αποχώρησή σας δείχνει ότι δεν έχει βελτιωθεί κάτι κι επιλέγετε να φύγετε, ήταν η επόμενη ερώτηση.

«Δεν έχω δείξει καμία τάση φυγής και καμία τάση εξόδου, γιατί καμία μάχη δεν την εγκαταλείπω εκτός αν τη χάσω οριστικά. Το μόνο που έκανα, από τότε που δεν έγινε ο διάλογος και αισθάνθηκα παγιδευμένος, θεώρησα ότι οι περαιτέρω δημόσιες αντιδικίες δεν βοηθούν και το αποτέλεσμα είναι ότι άσκησα επί 2 χρόνια τα καθήκοντα τού μη εκτελεστικού προέδρου, που ήταν ο συντονισμός του έργου του διοικητικού συμβουλίου και να προεδρεύω στις συνεδρίες του. Η τελευταία μου απόφαση να εγκαταλείψω ήταν σωστή».

-Λένε όμως ότι ήρθατε στην Κύπρο επί παχέων αγελάδων και φεύγετε τώρα από την πίσω πόρτα.

-Δεν αποχώρησα από τη Μαρφίν Λαϊκή, ούτε από την Κύπρο. Στη Μαρφίν είμαι μεγαλομέτοχος, εκπροσωπώντας την MIG με ποσοστό 10%. Πιστεύω ότι μπορώ να συνεχίσω τον αγώνα μου, ο οποίος έχει πάρει τώρα διαφορετικές διαστάσεις -διότι πλέον όλες οι εξελίξεις είναι κρίσιμες- πιο εύκολα υπό την ιδιότητα του μετόχου, που θα κληθεί μάλιστα να βάλει και λεφτά σύντομα, παρά υπό την ιδιότητα του προέδρου που υπόκειται σε περιορισμούς και δεσμεύσεις. Όταν είχα τον τίτλο όχι μόνον δεν πέτυχα οτιδήποτε, αλλά αντίθετα δημιούργησα και την εχθρότητα του σκληρού κατεστημένου το οποίο υπάρχει στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε από τότε που είχα κάνει τις καταγγελίες στη Βουλή μέχρι σήμερα. Αντίθετα, έχει επιδεινωθεί.

 

Τα επιτόκια, το Χίλτον και το Κατάρ

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική, ενώ τόνισε ότι υπό τις περιστάσεις θα προτιμούσε ο ανταγωνιστής του απέναντι από το Χίλτον να ήταν πραγματικά το Κατάρ. Ενόσω είναι ξένος ο ανταγωνιστής, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα είμαστε στην ίδια μοίρα. Θα έρχεται κι αυτός εδώ μια φορά κάθε τόσο και δεν θα ροκανίζει υπογείως τον απέναντί του, όπως γίνεται τώρα με μένα. Έρχομαι εδώ για μια μέρα κάθε τόσο, δεν διανυκτερεύω εδώ και μόλις φύγω αρχίζουν οι ψίθυροι και οι «διαρροές». Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο αν παρουσιασθεί καλή ευκαιρία να πωληθεί το χίλτον, μια και, όπως είπε, το είδος αυτών των επεδνύσεων δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντα του ομίλου της Μαρφίν. Αποκάλυψε, επίσης, ότι πολύ πιθανόν σύντομα να προχωρήσει σε μιαν άλλη μεγάλη επένδυση στην Κύπρο. Τέλος, σε μήνυμα προς τους μετόχους της Μαρφίν, δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας: Αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά είμαι αισιόδοξος. Είναι σημαντικό να μείνουμε όλοι προσηλωμένοι στην επίσημη ενημέρωση και να μην ακούμε όσα διαδίδονται. και η κυβέρνηση και οι πολιτικοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/news/local/440860

 

 

SHARE