Αυτοί είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες με καταθέσεις πολλών δισ. ευρώ στην Κύπρο

420romanΛίστα με γνωστα ονόματα Ρώσων “ολιγαρχών” με καταθέσεις, επενδύσεις και offshore εταιρείες στην Κύπρο δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο κατάλογος αναφέρει τα εξής ονόματα:

-Ρόμαν Αμπράμοβιτς: ελέγχει την εταιρεία χαρτοφυλακίου Evraz μέσω της εταιρείας Lanebrook, η οποία εδράζει στην Κύπρο.

-Μιχαήλ Προκόροφ: ο μεγιστάνας και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, ιδιοκτήτης εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων στη Ρωσία, κατέχει επίσης την από το 2008 εγγεγραμμένη στην Κύπρο Intergeo Management Ltd.

-Βλαντιμίρ Λίζιν: ο άνθρωπος του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 15.9 δισ. δολάρια ελέγχει τη σημαντικότερη εταιρεία του (χαλυβουργία) στο Νοβολιπετσκ μέσω της εδράζουσας στην Κύπρο Fletcher Holding Ltd.

Στη λίστα με τους ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών με έδρα την Κύπρο συμπεριλαμβάνονται: ο Αλεξέι Μορντάσοφ (με περιουσία στα 15,3 δισ. δολάρια), ο μεγιστάνας του νικέλιου Βλαντιμίρ Ποτάνιν (14,5 δισ. δολάρια), ο βαρώνος του πετρελαίου Βαγκίτ Αλεκπέροφ (13,5 δισ. δολάρια), ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ (6,5 δισ. δολάρια), ο αμφιλεγόμενος επενδυτής που το 2008 είχε εκφράσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 3% της Deutsche Bank, φίλος του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ και πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, Αλίζερ Ουσμάνοφ (18,1 δισ. δολάρια), η σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από το Κρεμλίνο, Γιελένα Μπατούρινα (1,1 δισ. δολάρια) και o μεγιστάνας των λιπασμάτων, Ντμίτρι Ριμπολόφλεφ, o οποίος τυχαίνει να κατέχει και το 10% (για την ακρίβεια το 9,7%) της Τράπεζας Κύπρου.

SHARE