Ασυλία από ποινικές ευθύνες για τους εμπειρογνώμονες του νέου Υπερταμείου

vouli

Ρύθμιση με την οποία παρέχεται ασυλία από ποινικές και αστικές ευθύνες στους εμπειρογνώμονες που εισηγούνται αρμοδίως στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. εισήγαγε προς ψήφιση η κυβέρνηση στην Ολομέλεια Βουλή.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με την ευρωπαϊκή οδηγία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι: «Αν ήταν λελογισμένη η προστασία να τη δεχτούμε. Αλλά δεν μπορεί να είναι εν λευκώ. Εν λευκώ έγκλημα και τους λέμε εκ των προτέρων αθώοι; Δεν γίνεται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς επεσήμανε τον κίνδυνο «η ασυλία αυτή στους εμπειρογνώμονες του Υπερταμείου θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ασυλία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις τράπεζες και στο τέλος θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι».

Η ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει ότι: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν σε αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους. Εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ψηφισθεί η ασυλία των μελών του Δ.Σ. του νέου Υπερταμείου για τη δημόσια περιουσία.

 

SHARE