Ασφαλιστικά Ταμεία: Απώλειες 1,1 δισ. ευρώ!

tameia_0

Κατά 706 εκατ. ευρώ η υστέρηση εσόδων από τις εισφορές και σύμφωνα με το δελτίο των μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, τα ασφαλιστικά ταμεία στο σύνολό τους παρουσιάζουν σοβαρή υστέρηση καθώς κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών του 2015 ανήλθαν σε 8,018 εκατομμύρια ευρώ έναντι 9,155 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η κρατική επιχορήγηση ήταν μειωμένη κατά 468 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο των μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, τα σφαλιστικά ταμεία στο σύνολό τους παρουσιάσουν σοβαρή υστέρηση καθώς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους τα έσοδά τους ανήλθαν σε 8,018 εκατομμύρια ευρώ έναντι 9,155 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές συνεχίζονται μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τα ασφαλιστικά ταμεία και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας εφημερίδας «Ναυτεμπορική» οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν ασφυκτικά για περικοπές όλων ανεξαιρέτως των πρόωρων συντάξεων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, η ηλικία συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις πρέπει να ανέλθει στα 62 έτη και έτσι να καταργηθούν όλες οι ενδιάμεσες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων. Εάν ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα των πρόωρων συντάξεων, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι θα χρειαστεί να δουλέψουν από 3 έως 5 επιπλέον χρόνια και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις έως 12 επιπλέον χρόνια.

Όσον αφορά στη 13η σύνταξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν για επαναχορήγησή της σε όσους έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ.

Οι αρχικές προσεγγίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφεραν ότι θα αφορά 1.262.000 συνταξιούχους, ενώ το κόστος θα προσέγγιζε τα 545 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι το κόστος επαναφοράς της προσεγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος σχεδιασμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από αυτή την εξαγγελία γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εξεταστούν οι εξής εκδοχές:

– Στα 700 ευρώ να συνυπολογιστεί η κύρια και η επικουρική σύνταξη, αλλά και το ΕΚΑΣ.

– Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του αρχικού ποσού από τα 700 ευρώ στα 486 ευρώ, που είναι η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ.

– Στα κριτήρια για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης να συνυπολογιστούν εκτός από το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών και τα πάσης φύσεως οικογενειακά εισοδήματα από συντάξεις.

SHARE