Απειλεί το ΔΝΤ – “Καλύψτε το δημοσιονομικό κενό”

thomsenΈτοιμο να παγώσει τη διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καλύψει πλήρως το δημοσιονομικό κενό. Σκληρή η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Νέα συνάντηση αύριο στο ΥΠΟΙΚ. 

«Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη με τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Υγείας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνει εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ ευρώ τμηματικά.

Οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ξεκίνησαν στις 5 σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 19:30,  με θέμα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2013, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Τα επιπρόσθετα μέτρα είναι προ των πυλών ώστε να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό κενό και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας και η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Τα “ανοικτά μέτωπα” έχουν να κάνουν με το φόρο ακινήτων και την «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Εξάλλου, πρώτη στην ατζέντα είναι και η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία φτάνει το 1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και τα 2,5 δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2011. Δεύτερο θέμα θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αναμένεται να έχουν και για φέτος -μετά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις του 2012- έλλειμμα από 550 έως και 600 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή του χρόνου.

Στο θέμα των εσόδων -τουλάχιστον για το 2013- το θέμα είναι πιο εύκολο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Η τρόικα αποδέχεται ότι η τρύπα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα στο τέλος Μαΐου θα καλυφθεί απολύτως από την είσπραξη του φόρου εισοδήματος αλλά και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εφαρμογής της.

Άλλο ένα “αγκάθι” είναι και η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας για επιβολή εισφοράς (ένα τοις χιλίοις) επί του τζίρου των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν 600 εκ ευρώ για το 2013-2014, με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Αυτό το ζήτημα αναμένεται να επαναφέρει η Τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, ιδίως για το θέμα της διαθεσιμότητας, θα επιδιώξει να λάβει παράταση έως το Σεπτέμβριο.

 

 

SHARE