Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης

arsenisΤην τελευταία πνοή άφησε σήμερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Γεράσιμος Αρσένης σε ηλικία 85 ετών.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

 

Αυτός ήταν ο Γεράσιμος ΑρσένηςΤο 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

-Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Α.Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.

-Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά.

-Στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το 1989.

Το 1993, με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996).

Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη.

«Γιώργο χάσαμε»

Στις 19 Ιανουαρίου του 1996 ο Γεράσιμος Αρσένης διεκδίκησε την πρωθυπουργία απέναντι στον Κώστα Σημίτη και στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Στην ψηφοφορία που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Αρσένης έλαβε 50 ψήφους έναντι 53 που έλαβαν οι άλλοι δύο συνυποψήφιοί του. Ο Γεράσιμος Αρσένης αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο και οι περισσότεροι βουλευτές που τον στήριξαν ψήφισαν υπέρ του μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ο ίδιος ο Γεράσιμος Αρσένης δεν πήρε θέση δημοσίως υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και αντιμετώπισε το αποτέλεσμα με εντυπωσιακό χιούμορ διηγούμενος ανέκδοτο με πρωταγωνιστή έναν Κεφαλονίτη που κατέληγε με τη ρήση «Γιώργο χάσαμε».

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη.

Οι μεταρρυθμίσεις του προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές Λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.

ARSENIS TSIPRAS

 

Σύζυγος της σημερινής προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, ο Γεράσιμος Αρσένης διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

arseni1mesa.jpg4602.jpg

 

 

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας

“Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη” αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του, στο οποίο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γεράσιμου Αρσένη.

“Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος, που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο.. Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές” αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Η Φώφη Γεννηματά

Βαθύτατα θλίβει το ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρο του Φώφη Γεννηματά ο θάνατος του αγαπημένου συντρόφου Γεράσιμου Αρσένη.

Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει την επί χρόνια πορεία του με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη, θεωρώντας τη αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της, καθ’ ότι υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον χαρακτηρίζει βαθιά δημοκράτη, μαχητικό, εξέχοντα ακαδημαϊκό και επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς. Υπογραμμίζει δε, ότι υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό, ενώ ήταν ανυποχώρητος πάντοτε, υπερασπιζόμενος αξίες και οράματα. Φώφη Γεννηματά και ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο, Λούκα και την οικογένεια του

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Ο Γιάννης Δραγασάκης

Την βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε σημαίνων πολιτικός, ακαδημαϊκός, οικονομολόγος. Ανέλαβε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και άφησε παντού το στίγμα του”, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη.

“Πιστός στις ιδέες και τις αρχές του δεν δίστασε να συγκρουστεί για αυτές, όποτε το επέβαλε η συνείδησή του”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΤΟ ΚΚΕ

Τα θερμά συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη, εκφράζει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα του προς την σύζυγό του Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά της, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Ποτάμι

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην μεταπολίτευση επισημαίνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων.

Επίσης το Ποτάμι, απευθύνει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Οι ΑΝΕΛ

Την θλίψη τους για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η ΔΗΜΑΡ

Ο Γεράσιμος Αρσένης πάλεψε για πολιτικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ανυπέρβλητες αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, εκφράζει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι ο Γεράσιμος Αρσένης περνά στην ιστορία ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης, ως κορυφαίος οικονομολόγος, που εργάστηκε στα οικονομικά τμήματα του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ, ενώ διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει στην οικογένειά του τη θλίψη της για την απώλειά του

Η Ένωση Κεντρώων

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη, ενός πολιτικού που άφησε το αποτύπωμα του στην μεταπολίτευση. Θα θέλαμε να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στην οικογένεια του.

SHARE