Αντώνης Φώσκολος: Διπλάσια των εκτιμήσεων της Deutsche Bank μπορεί να αποδειχτούν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Διπλάσια των εκτιμήσεων της έκθεσης της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, που κάνει λόγο για αποθέματα αξίας 427 δισ. ευρώ, μπορεί ν’ αποδειχτούν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, δήλωσε στο «Εθνος» από τον Καναδά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος.
Ο καθηγητής Α. Φώσκολος αποκαλύπτει ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, επικαλούμενος πληροφορίες που έχει από τους ξένους ειδικούς, που διεξάγουν ήδη τις πρώτες έρευνες νότια του νησιού.
Ο Ελληνας ερευνητής και ιδρυτής του κλάδου Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια εκστρατεία από την Κρήτη, προκειμένου να πείσει με επίσημα και αδιάσειστα στοιχεία ξένων εταιρειών ότι κάτω από την Κρήτη κρύβεται μια «μεγάλη Αλάσκα» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Συνεχώς, ωστόσο, προσέκρουε στη δυσπιστία κυβερνητικών και κυρίως των αρμόδιων παραγόντων της ΔΕΠΑ, τους οποίους μάλιστα κατήγγειλε ότι κρύβονται πίσω από συμφέροντα, σε «τετ α τετ» συνάντησή τους σε ημερίδα που διοργάνωσαν πέρυσι στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα του ΤΕΕ.
Τώρα, όπως λέει ο καθηγητής, έστω και αργά, νιώθει πιο αισιόδοξος, καθώς το μήνυμα επιτέλους ελήφθη από τον σημερινό πρωθυπουργό, τον οποίο και συνάντησε το καλοκαίρι μαζί με τους άλλους ερευνητές Η. Κονοφάγο και Ν. Λυγερό και τον ενημέρωσαν αναλυτικά για τον αναξιοποίητο θησαυρό των υδρογονανθράκων.
«Ο κ. Σαμαράς αποδεικνύεται ότι χειρίστηκε με σοβαρότητα το θέμα, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους, τη Μέρκελ, τον Ολάντ αλλά και τους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο κ. Φώσκολος, σχολιάζοντας την έκθεση της Deutsche Bank για τους υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε: «Το Eurogroup το ήξερε εδώ και πολλές ημέρες ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος νότια της Κρήτης. Γι’ αυτό μας έδωσαν και τα χρήματα. Το χρέος μας θα βγει 100%. Τα κοιτάσματα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι τεράστια και μπορούν να σώσουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν κινητοποιήθηκε νωρίτερα, ώστε να είχαμε αποφύγει το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο».
Ο κ. Φώσκολος επεσήμανε ότι τα νούμερα που αναφέρει η έκθεση της γερμανικής τράπεζας δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά το ήμισυ στην πραγματικότητα, καθώς όπως εξηγεί: «Εμείς βασιστήκαμε στον χάρτη που είχε δώσει ο Γ. Μανιάτης. Δεν βασιστήκαμε σε όλη την περιοχή νότια της Κρήτης και δεν βασιστήκαμε στο Αιγαίο. Αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά, τα χρήματα είναι πολλαπλάσια». Είναι ανάγκη -πρόσθεσε- να δοθεί άμεσα άδεια να γίνουν διερευνητικές πέρα από τη Νότια Κρήτη και στο Κρητικό Πέλαγος, όπου εκτιμάται ότι και εκεί υπάρχουν υδρογονάνθρακες, όπως και νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

SHARE