Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Μια χρεοκοπία δεν συνεπάγεται και Grexit

ImageHandler (4)

Αισιόδοξος πως η Ελλάδα δε θα βγει από το ευρώ εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο διευκρινίζοντας πως κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορεί να επιβληθούν μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «δεν μπορεί να υποσχεθεί πως θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και τις τράπεζές της», ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ.  Κονστάντσιο είπε ακόμη πως μια χρεοκοπία μέλους της Ευρωζώνης δεν έχει άμεσες επιπτώσεις για τις τράπεζες καθώς, όπως εξήγησε, αν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει άμεση επίπτωση όσον αφορά τις τράπεζες, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, εφόσον οι τράπεζες είναι φερέγγυες και εφόσον έχουν collateral που γίνεται αποδεκτό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ.  Κονστάντσιο τόνισε επίσης πως η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι αν μια χώρα χρεοκοπήσει, οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εκδίωξη της από το ευρώ.

«Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να συμβεί», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ΕΚΤ πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, ενώ διευκρίνισε πως κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορεί να επιβληθούν μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όπως τόνισε, στην περίπτωση της Κύπρου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν οδήγησαν σε έξοδο από το ευρώ.

SHARE