ΚΥΠΡΟΣ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο – Απίστευτη ψυχραιμία των Κυπρίων

photoΟι τράπεζες στην Κύπρο άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι – για πρώτη φορά μετά τις 16 Μαρτίου – και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00. Οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 300 ευρώ.

Έξω από τα υποκαταστήματα υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες που τα πιστωτικά ιδρύματα παρέμεναν κλειστά. Ωστόσο, οι Κύπριοι πολίτες αντιδρούν με εντυπωσιακή ψυχραιμία, καθώς δεν παρατηρούνται κινήσεις πανικού και όλα κυλούν ομαλά.

Παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όσον αφορά στην αποδοχή επιταγών για εμπορικές συναλλαγές που το διάταγμα τους επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ανέφερε, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου και πρόσθεσε ότι θα δουν πως θα επιλυθούν τα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν οι κάρτες της Λαϊκής Τράπεζας λειτουργούν κανονικά, ο κ. Δημητρίου είπε πως θεωρούν ότι οι κάρτες λειτουργούν κανονικά.

Για κάθε ενδεχόμενο σε επιφυλακή βρίσκεται από το πρωί η κυπριακή Αστυνομία.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Δεν αποκλείει παράταση στον περιορισμό κεφαλαίων στην Κύπρο

Η επιβολή περιορισμού στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο είναι δικαιολογημένη και προς το δημόσιο συμφέρον, λέει η Κομισιόν, η οποία επισημαίνει πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για επτά ημέρες.

Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι θα παρακολουθεί εάν χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση ή επέκταση των μέτρων αυτών.

“Μια τέτοια εξαίρεση στη αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων πρέπει να ερμηνεύεται πολύ αυστηρά, να αρμόζει, να είναι αναλογική και να εφαρμόζεται για την μικρότερη δυνατή χρονική περίοδο”. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για 7 ημέρες. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη για παράταση της ισχύος ή αναθεώρηση των μέτρων”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η προσοχή όλων εστιάζεται σήμερα στην αντίδραση των πολιτών και κυρίως των ξένων καταθετών για τον τρόπο που θα ενεργήσουν. Μια μαζική εκροή καταθέσεων και η δημιουργία πανικού θα ήταν ό,τι χειρότερο, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Εν όψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών, η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως έχει γίνει προγραμματισμός από πλευράς των αρχών και πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του κοινού και αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων. Συνέστησε παράλληλα προς τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα προστασίας.

ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
Το Διάταγμα, που εκδόθηκε, έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό), που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

Το Διάταγμα προβλέπει ότι:
 • Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν αποσυρθεί το πιο πάνω ποσό τη μία ημέρα μπορεί κανείς να προχωρήσει σε ανάληψη αργότερα.
 •  Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.
 • Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς μετρητά θα επιτρέπεται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:
 1. Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς περιορισμό.
 2.  Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα από 5.001 ευρώ και άνω μέχρι 200.000 ευρώ υπόκειται σε έγκριση της Επιτροπής καθώς επίσης και για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.
 3. Πληρωμή μισθών υπαλλήλων αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 4. Έξοδα διαβίωσης και δίδακτρα για φοιτητές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 5. Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτα μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.
 6. Άλλες πληρωμές που θα εγκρίνει εκ των προτέρων η Επιτροπή.
 • Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία εκτός εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.
 • Για κατάθεση προθεσμίας που λήγει ή 5.000 ευρώ ή 10% του συνολικού κεφαλαίου μεταφέρεται κατά την επιλογή του καταθέτη σε λογαριασμό του και το υπόλοιπα γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα.
 • Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή ξένο νόμισμα στο εξωτερικό ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι.
 •  Αν κάποια χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος τότε υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
 •  Απαγορεύεται στις τράπεζες να εκτελούν πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
 • Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως του νομίσματος.

 

SHARE