Ανίκητη η παραοικονομία στη χώρα μας – Στο 21,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2017

Καλπάζει η η παραοικονομία στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών, του πανεπιστημίου του Τούμπιγκεν στη Γερμανία, υπολογίζεται στο 21,5% του ελληνικού ΑΕΠ , για το 2017.

Από τις χώρες στις οποίες εστιάζει η έρευνα για την «σκιώδη οικονομία», η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στην λίστα, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου: η Ιταλία με 19,8% και η Ισπανία με 17,2%. Τελευταίες εμφανίζονται οι ΗΠΑ, στο 5,4%.

Στο διάγραμμα του Ινστιτούτου ξεχωρίζουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην κορυφή της λίστας με σκιώδεις οικονομίες.

Πρωτιά στην παραοικονομία για την Ελλάδα -στο 1/5 του ΑΕΠ της χώρας

Με τον όρο σκιώδη οικονομία οι οικονομολόγοι αναφέρονται στις συναλλαγές «εκτός βιβλίων» επιχειρήσεων και ιδιωτών. Πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες επιλέγουν να παρανομήσουν παρέχοντας τις υπηρεσίες τους «μαύρα» ώστε να αποφύγουν την φορολογία.

 

Μια μεγάλη σκιώδης οικονομία αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις κυβερνήσεις που χάνουν από τα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, υποστηρίχθηκε επίσης ότι η προσπάθεια περιορισμού της παραοικονομίας μπορεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και να παρεμποδίσει την καινοτομία.

Ενδεικτική είναι και σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το παράνομο εμπόριο την περίοδο 2012-2014 που υπολόγιζε τότε τη «σκιά» της παραοικονομίας στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι σχετικές προβλέψεις για φέτος περιμένουν το μέγεθος αυτό να σκαρφαλώσει στα 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια.

SHARE