Αλλάζει στάση για τη Συρία ο Πούτιν; – «Ναι» στην επίθεση αν την εγκρίνει ο ΟΗΕ – Κερδίζει έδαφος ο Ομπάμα

assad-obama-putinΡαγδαία αλλάζει το σκηνικό όσον αφορά ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να δηλώνει σήμερα ότι η Ρωσία ενδεχομένως να στήριζε μια επέμβαση στη Συρία, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ. Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει έδαφος, καθώς το Κογκρέσο είναι έτοιμο να δώσει την έγκρισή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποκλείει τη συγκατάθεση της Ρωσίας στην άσκηση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας, εάν αυτό συμβεί με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του μόνου αρμόδιου οργάνου για να αποφασίσει τη χρήση όπλων εναντίον κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, αλλά και εφόσον αποδειχθεί η χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ.

«Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του προς το ρωσικό Πρώτο Κανάλι και το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρεσ.

Ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στη Συρία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ερευνηθούν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία. «Θα μας πείσει μια βαθιά λεπτομερής έρευνα του ζητήματος και ειδικά η ύπαρξη αποδείξεων, οι οποίες θα είναι προφανείς και θα αποδεικνύουν σαφώς ποιος χρησιμοποίησε και τι είδους χημικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Κατόπιν τούτου είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πλέον αποφασιστικό και σοβαρό τρόπο», είπε ο Ρώσος ηγέτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20, όπου το Συριακό αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία σχετικά με το τι συνέβη και για το αν τα όποια χημικά όπλα ή ουσίες χρησιμοποιήθηκαν από τον επίσημο συριακό στρατό και θεωρεί ότι θα πρέπει τουλάχιστον να αναμείνει τα αποτελέσματα των ερευνών, που διεξήγαγαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, στους οποίους μάλιστα οφείλουν να παραδώσουν τις αποδείξεις τους όποιοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τέτοιες αποδείξεις και αυτές να είναι «πειστικές».

Για τον Ομπάμα

Αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στη Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ο Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει «κάποια ιδιαίτερη καταστροφή» εάν αναβληθεί η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία, αλλά εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία να έλθει τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αγία Πετρούπολη. Ερωτηθείς σχετικά ο Ρώσος πρόεδρος παρατήρησε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του είναι καλός συνομιλητής και ότι οι συζητήσεις τους είχαν πάντοτε «πολύ εποικοδομητικό χαρακτήρα, ήταν πολύ επικεντρωμένες και αρκετά ειλικρινείς. Πρόσθεσε πως κατά συνέπεια θεωρεί ανύπαρκτες τις όποιες κινήσεις ή στάσεις του σώματος για τις οποίες διαβάζει και υποτίθεται ότι εκφράζουν «πλήξη από τη μία ή την άλλη πλευρά» ενώ, με αφορμή σχετικές περιγραφές που διαβάζει, αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να πει, εκτός από εμάς τους ίδιους, τι έχουμε στο κεφάλι και την ψυχή μας;».
Η επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας συμφώνησε στη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας

Οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφεραν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρέχει την άδεια στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

SHARE