ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Μόνο για τους… συνεπείς η νέα ρύθμιση οφειλών

tameioΜόνο όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2013 και μετά θα αφορά η νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία , οι οποίες προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κλείσει στην αυριανή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Πάντως «ανοικτός» είναι ο αριθμός των δόσεων των οφειλών που, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα είναι τουλάχιστον 60 .

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης – που θα ονομάζεται «νέα αρχή» θα είναι τα εξής:

-Η κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2013.

-Για το πρώτο εξάμηνο έχει ζητηθεί να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές για όσους μπουν στη ρύθμιση (μένει η έγκριση από την τρόικα)

-Για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα κατατίθεται χρηματοοικονομικός οικονομικός χάρτης (που αν δεν τηρηθεί θα διευκολύνει τη διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους.

-Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

-Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο.

-Η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά.

SHARE