ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ – ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

AR. PAGOS - LUNA PARK

Παραγγελία για διενέργεια ελέγχων και ερευνών σε λούνα παρκ και παιδότοπους προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα της λειτουργίας τους έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς όλες τις εισαγγελίες της χωρας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παρατυπίες, θα πρέπει να κινούνται άμεσα οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπουν μέχρι και σφράγιση του χώρου.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος της κ. Κουτζαμάνη έχει ως εξής:

«Προς
τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου του δεκατριάχρονου ανηλίκου σε χώρο ψυχαγωγικών παιδειών (λούνα-πάρκ) στο Δήμο Ελληνικού και με βάση δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει ότι ενδέχεται να λειτουργούν και σε άλλους Δήμους χώροι ψυχαγωγικών παιδειών (λούνα πάρκ, πίστες αυτοκινητιδίων, τσίρκο κλπ.) και άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων χωρίς άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης των κατασκευών των και γενικά χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας τους (καταλληλότητα των κατασκευών, ασφάλεια και συντήρηση αυτών, τήρηση των απαιτουμένων μέτρων ασφαλείας, κανονισμού πυρασφάλειας και πυροπροστασίας κλπ.) με συνέπεια να εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των παιδιών που ψυχαγωγούνται σ’ αυτούς τους χώρους, αλλά και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν, παρακαλούμε να παραγγείλετε στους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα (αστυνομικά όργανα, αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες των οικείων ΟΤΑ ή της ΤΥΔΚ, πυροσβεστική υπηρεσία κλπ.) στους χώρους ψυχαγωγικών παιδειών (λούνα πάρκ, πίστες αυτοκινητιδίων, τσίρκων) και άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων, που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στους Δήμους της περιφέρειας τους και εφόσον αυτοί λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης των κατασκευών των και γενικά χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας τους, με συνέπεια να εκτίθεται έτσι σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των παιδιών που ψυχαγωγούνται σ’ αυτούς ή ακόμα και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν, να ενεργήσουν τα περαιτέρω νόμιμα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρων πλημμελημάτων, να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Συντρεχούσης δε νόμιμης περίπτωσης να ζητήσουν τάχιστα και την κατά τη διοικητική διαδικασία σφράγιση της επιχείρησης από τις προς τούτο αρμόδιες αρχές.

Πέραν βεβαίως της παραγγελίας που θα δώσετε στους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών για την εφαρμογή της ανωτέρω εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρησή της».

 

 

Ελεύθεροι, με την επιβολή περιοριστικών όρων, αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τέσσερις κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν και στους τέσσερις κατηγορούμενους τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. Στον Έλληνα, αντιπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρίας, και στον Ιταλό διαχειριστή των παιχνιδιών του πάρκου επιβλήθηκε, επιπλέον, χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ στον καθένα.

Πριν ξεκινήσουν οι απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων η ανακρίτρια έλαβε κατάθεση από τον υπεύθυνο της ελεγκτικής -για τα παιχνίδια- εταιρίας TUV. Ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχουν ελεγχθεί τα μηχανήματα στο πάρκο στο Ελληνικό και ότι επίσης «όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης που είχαμε εκδώσει ήταν για άλλες εγκαταστάσεις και έχουν λήξει». 

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην ανακρίτρια ότι το επίμαχο παιχνίδι δεν το γνωρίζει και ότι είχε ελεγχθεί σε εγκατάσταση στον Ασπρόπυργο πισίνα με σφαίρα που δεν χρειαζόταν σχοινί γιατί προορίζεται για πισίνα 7- 8 μέτρων με κάγκελο ανάσχεσης ή περίφραξη.

Ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης του Λούνα Παρκ, είπε στην ανακρίτρια πως δεν προσκόμισε στο δήμο δικαιολογητικά για τη λειτουργία του Λούνο Παρκ και του παιχνιδιού γιατί δεν του ζητήθηκαν.

Το επίμαχο παιχνίδι, όπως ανέφερε, ήταν καινούργιο και είχαν καλέσει την ελεγκτική εταιρία να πραγματοποιήσει τον έλεγχο των μηχανημάτων. “Ό,τι συνέβη ήταν αποτέλεσμα ενός έντονου καιρικού φαινομένου”,  επεσήμανε ο κατηγορούμενος.

Νωρίτερα, προσφυγή με την οποία χαρακτηρίζουν άκυρο το κατηγορητήριο κατέθεσαν οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Λούνα Παρκ στην περιοχή του Ελληνικού.  Με την προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι είναι άκυρο το κατηγορητήριο μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα που έγινε από την ανακρίτρια.

Σε γραπτή απολογία καλείται ο δήμαρχος 

Κλήση για απολογία εντός δέκα ημερών απέστειλε ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, στον δήμαρχο Αργυρούπολης- Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη.Ο κ. Κορτζίδης καλείται να απαντήσει γραπτώς για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος από δόλο ή βαριά αμέλεια, διότι εκμίσθωσε την έκταση στο λούνα παρκ χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας και χωρίς να έχει κατατεθεί φάκελος που να αναφέρεται στα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, καλείται σε απολογία διότι γνώριζε την εγκατάσταση και επέτρεψε τη λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη άδεια στον συγκεκριμένο χώρο κατά τα έτη 2011- 2012 και πάλι με άδειες εκμίσθωσης, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.Τέλος, καλείται σε απολογία -πάντα για παράβαση καθήκοντος από δόλο ή βαριά αμέλεια- διότι δεν μερίμνησε για την παύση της λειτουργίας του λούνα παρκ, ενώ το συμβόλαιο εκμίσθωσης είχε λήξει από τον Φεβρουάριο 2014. Εάν ο κ. Κορτζίδης δεν απολογηθεί, του επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή που είναι αργία.

SHARE